ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Τα δύο πλαφόν

«Υψηλότερο του αναμενόμενου το προτεινόμενο (από την Κομισιόν) πλαφόν στο φυσικό αέριο- οι τιμές του φυσικού αερίου κινούνται προς τα πάνω. Υψηλότερο του αναμενόμενου το πλαφόν που εξετάζει η G7 στο ρωσικό πετρέλαιο και οι τιμές του μπρεντ κινούνται προς τα κάτω. Τα παράδοξα των αγορών..». Με αυτόν τον τρόπο περιέγραψε στο Twitter αναλυτής το κλίμα γύρω από τα δυο πλαφόν που μονοπωλούν την επικαιρότητα. Πράγματι, η κυοφορούμενη σύμφωνα με πληροφορίες πρόταση για πλαφόν 60-75 δολ./βαρέλι στο ρωσικό πετρέλαιο δεν εμφανίζεται να προκαλεί ρήξεις (ενδεικτικό είναι ότι οι αγορές την αντιμετώπισαν σχεδόν αδιάφορα με μικρή πτώση 2,3% στην τιμή του μπρεντ στα 86,3 δολ./βαρέλι).

Και τούτο διότι πρόκειται για τιμή , κοντά στα σημερινά επίπεδα που πουλά η Ρωσία το πετρέλαιό της κάτι που σημαίνει ότι οι συναλλαγές της δεν θα επηρεασθούν σημαντικά και για τον λόγο αυτό φαίνεται ότι οι traders αγνοούν το πλαφόν. Όπως δήλωσε αναλυτής του Bruegel, το ρωσικό πετρέλαιο πωλείται σήμερα με σημαντική έκπτωση σε σχέση με το μπρεντ, περί τα 65 δολάρια το βαρέλι, Εφόσον το πλαφόν της G7 για το ρωσικό πετρέλαιο καθοριστεί σε ένα παραπλήσιο επίπεδο, δεν θα έβλαπτε πολύ τη Ρωσία. Οι στόχοι του πλαφόν ήταν πάντα αμφίσημοι, με δεδομένο ότι η επιδίωξη είναι να συνεχιστεί η ροή του ρωσικού αργού, μειώνοντας παράλληλα τα έσοδα της Μόσχας.

Αντιθέτως, το πλαφόν που συζητά η ΕΕ στο φυσικό αέριο στον κόμβο TTF αναδεικνύεται τοξικό και έχει προκαλέσει βαθύτατο ρήγμα στους κόλπους των 27. Η πρόταση της Κομισιόν για ένα υπερβολικά υψηλό πλαφόν στα 275 ευρώ/MWh αντιμετωπίστηκε με οργή από τις χώρες υπερμάχους του μέτρου -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- που το θεωρούν υπερβολικά υψηλό και κάνουν λόγο για ένα προσχηματικό πλαφόν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Γερμανίας που δεν ήθελε εξαρχής κανένα πλαφόν θεωρώντας ότι εγκυμονεί κινδύνους στην επάρκεια εφοδιασμού.

Η σημερινή Σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες προδιαγράφεται ιδιαίτερα τεταμένη, καθώς στην ατζέντα βρίσκονται δυο σχέδια Κανονισμών: Ο ένας αφορά το πλαφόν (για το οποίο δεν υπάρχει συμφωνία και θεωρείται απίθανο να ψηφιστεί σήμερα) και ο δεύτερος τα υπόλοιπα μέτρα με βασικότερο τους «υποχρεωτικούς μηχανισμούς αλληλεγγύης» (δηλαδή να μειώσει μια χώρα την κατανάλωση φυσικού αερίου της για να στηρίξει μια άλλη που αντιμετωπίζει πρόβλημα επάρκειας) που προωθεί η Γερμανία. Η σαλαμοποίηση των Κανονισμών δεν είναι προφανώς τυχαία, δεν είναι όμως σαφές αν η διάσταση απόψεων για το πλαφόν θα παρεμποδίσει και την επίτευξη συμφωνίας για τα υπόλοιπα μέτρα για τα οποία υπάρχει ευρεία συναίνεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Politico που επικαλείται τρεις διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, ομάδα χωρών επιδιώκει να συγκροτήσει μέτωπο για να μπλοκάρει τη συμφωνία αν δεν αντιμετωπιστούν από κοινού τα δυο θέματα (που εμπεριέχονται σε δυο ξεχωριστά σχέδια Κανονισμού). Δεν έχει όμως αποσαφηνιστεί εάν το μέτωπο είναι αρκετά ευρύ για να «περάσει» το βέτο, καθώς άλλοι μιλούν για επτά χώρες και άλλες για τουλάχιστον εννέα. Εάν δεν υπάρξει πρόοδος-που είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο-, η τσεχική προεδρία της ΕΕ ίσως συγκαλέσει ένα ακόμα έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας στα μέσα Δεκεμβρίου. Στο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει, θα υπάρξει νέος «γύρος» διαπραγματεύσεων, με σκοπό να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!