ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT
ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

Τουρκία-Αίγυπτος: 9 χρόνια πάγου 

Η Τουρκία ήταν μία από τις χώρες που αντέδρασαν σκληρά στο πραξικόπημα του σημερινού Αιγύπτιου προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, τον Ιούλιο του 2013, υποβιβάζοντας σε επίπεδο επιτετραμμένων τις διπλωματικές τους σχέσεις.

Το 2020, και μετά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως την αιφνίδια συμφωνία ΑΟΖ με την Ελλάδα, ο πρόεδρος Ερντογάν αρχίζει να αναθεωρεί την πολιτική με το Κάιρο, προβιβάζοντάς την σε real politic.

Ωστόσο, ,το πρώτο καθοριστικό βήμα το είχε κάνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις 3 Μαρτίου 2021. Η Αίγυπτος ανακοινώνει στις 18 Φεβρουαρίου 2021 διαγωνισμό για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και οριοθετεί ως περιοχή τα νότια σύνορα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, την οποία η Τουρκία είχε κοινοποιήσει στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) το 2019. Με δήλωσή του τότε ο Τσαβούσογλου, κάνει έκκληση στην Αίγυπτο για συνομιλίες. «Ως οι δύο χώρες με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε, αύριο κιόλας, να διαπραγματευτούμε τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας με την Αίγυπτο και να υπογράψουμε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία μεταξύ μας».

Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, την ημέρα έναρξης της άσκησης Γαλάζια Πατρίδα του 2021 είχε πει: «Έχουμε πολλές κοινές ιστορικές και πολιτιστικές αξίες με την Αίγυπτο. Ενδέχεται να υπάρξουν διαφορετικές εξελίξεις στην Αίγυπτο τις επόμενες ημέρες».

Από τότε μέχρι σήμερα, η Άγκυρα επιδίωξε με κάθε τρόπο διπλωματική προσέγγιση με το Κάιρο. Πρόσφατα στην Τουρκία, συνελήφθησαν μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενώ διακόπηκαν οι εκπομπές της προκειμένου να καταδειχθεί η αποφασιστικότητα στα βήματα εξομάλυνσης με την Αίγυπτο.

Ωστόσο, το μεγάλο αγκάθι μεταξύ των δύο χωρών παραμένει η Λιβύη. Η Αίγυπτος αντέδρασε στη συμφωνία ΑΟΖ, που υπεγράφη τον περασμένο μήνα, μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης και πριν από δύο εβδομάδες ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμι Σούκρι ανακοίνωσε ότι η διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ των δύο χωρών ανεστάλη, με τα εξής λόγια: «Η Άγκυρα δεν έκανε τίποτα για να αλλάξει την πολιτική της στη Λιβύη».

Μετά τη χειραψία Ερντογάν-Σίσι στο Κατάρ, η αιγυπτιακή προεδρία υπογράμμισε λιτά ότι το γεγονός «θα σηματοδοτήσει την έναρξη της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων» αν και παραμένει ακόμη ασαφές, αν πρόκειται και για στροφή του Καΐρου απέναντι στην Άγκυρα ή απλά μία ηθική ικανοποίηση σε σχέση με παλιότερες προσβολές από τον Τούρκο πρόεδρο.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!