ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Η Κομισιόν σκοτώνει το πλαφόν

Μουδιασμένη υποδέχτηκε η Αθήνα την χθεσινή πρόταση της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο (α) στην εξαιρετικά υψηλή τιμή των 275 ευρώ/MWh (ενώ οι τιμές κινούνται τώρα λίγο πάνω από τα 100 ευρώ/MWh) και μάλιστα (β) με όρους που δεν θα επέτρεπαν την ενεργοποίηση του  μέτρου ούτε καν στην κορύφωση των τιμών του φυσικού αερίου τον περασμένο Αύγουστο. «Η πρόταση της Κομισιόν είναι ένας έμμεσος τρόπος για να σκοτωθεί η ιδέα του πλαφόν» σχολίασαν διπλωματικές πηγές προσκείμενες στις 15 χώρες που τάσσονται υπέρ της θέσπισης πλαφόν. Ουσιαστικά, η Κομισιόν συντάσσεται με το μπλοκ της Γερμανίας, που έχει ταχθεί κατά του μέτρου -είπαν.

Η πρόταση θα συζητηθεί στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας αύριο. Κυβερνητικοί κύκλοι διατηρούν την ελπίδα ότι θα βελτιωθούν οι όροι για το πλαφόν, κύκλοι της βιομηχανίας σχολιάζουν με απογοήτευση ότι, απλώς, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.  Σε κάθε περίπτωση, δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν δεν επιτευχθεί συμφωνία και η λήψη αποφάσεων (ενδεχομένως όχι μόνο για το πλαφόν αλλά και για τα υπόλοιπα μέτρα του πακέτου για τις τιμές του φυσικού αερίου) αναβληθεί για Δεκέμβριο, στη Σύνοδο Κορυφής 15-16 του μηνός είτε στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, στις 19 Δεκεμβρίου.

Το Bloomberg: Το έθεσε σωστά ο αναλυτής του Bloomberg Javier Blas: «Ακόμα κι όταν οι τιμές είχαν φτάσει πρόσκαιρα στο ιστορικό υψηλό των  342 ευρώ/MWh στα τέλη Αυγούστου (σ.σ. τιμή που σε όρους πετρελαίου αντιστοιχεί στα 500 δολ/βαρ.) δεν διατηρήθηκαν πάνω από τα 275 ευρώ/MWh επί 15 συνεχόμενες ημέρες, επομένως ούτε τότε θα εφαρμοζόταν το πλαφόν. Άρα, έχουμε ένα πλαφόν ανεφάρμοστο (a cap that doesn’t cap), ένα κλασικό βρυξελλιώτικο πλαφόν».

Το Bruegel: «Πρόκειται για αστειότητα. Είναι μια πρόταση από την οποία δεν προκύπτει τίποτε χρήσιμο για κανέναν, ακόμα και υπό τα πιο ακραία σενάρια, και απειλεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην Επιτροπή αναφορικά με την ικανότητά της να διαχειριστεί την ενεργειακή κρίση», σχολίασε ο αναλυτής Σιμόνε Ταλιαπέτρα από το Βruegel

Η Επίτροπος: Η ίδια η Κομισιόν παραδέχθηκε δια της αρμόδιας Επιτρόπου Κάντρι Σίμσον ότι το μέτρο δεν αποτελεί «πανάκεια» για τις τρέχουσες τιμές του φυσικού αερίου καθώς και ότι σχεδιάστηκε με το βλέμμα όχι στον φετινό χειμώνα, που είναι διαχειρίσιμος χάρη  στις υψηλές θερμοκρασίες το φθινόπωρο και στην κατά 95% πλήρωση των αποθηκών της ΕΕ, αλλά για τον επόμενο χειμώνα και το σενάριο να χρειαστεί η ΕΕ να γεμίσει τις αποθήκες την άνοιξη του 2023 χωρίς καθόλου ρωσικό αέριο.

Μη παρέμβαση: «Στόχος του μηχανισμού -αναφέρεται στο προσχέδιο κανονισμού που δόθηκε στη δημοσιότητα χτες- είναι να αποφευχθούν ανώμαλες τιμές και όχι μια διαρθρωτική παρέμβαση στις τιμές που αποτυπώνουν  εύλογα το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης. Και τούτο διότι τα σήματα τιμών είναι σημαντικά για την προσέλκυση των απαραίτητων ποσοτήτων φυσικού αερίου από τρίτες χώρες που χρειάζεται η ΕΕ για να διασφαλίσει την ασφάλεια εφοδιασμού και την οικονομική της ευημερία»,

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!