ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Κούρδοι: Από ψηφοφόροι, τρομοκράτες!

Η επίθεση κατά των Κούρδων στη Συρία και στο Ιράκ είναι η πολλοστή κυβίστηση του Ερντογάν που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει το Κουρδικό με μοναδικό κριτήριο την παράταση της παραμονής του στην εξουσία.

Όταν το 2010 άρχισαν οι επισκέψεις του επικεφαλής της ΜΙΤ Φιντάν στον έγκλειστο στο νησί Ιμραλι, Οτσαλάν, το σκηνικό για λίγα χρόνια θύμιζε τον Βιλι Ντε Κλερκ που επισκεπτόταν τον έγκλειστο στο νησί Ρόμπιν, Μαντέλα. Τότε ο Ερντογάν τόλμησε για πρώτη φορά μετά το 1926 να επιδιώξει πολιτική διευθέτηση του Κουρδικού εντός συνόρων με παροχή αυτονομίας στο επίπεδο διευρυμένων Δήμων.

Όταν εξεγέρθηκε κατά του Σουλτάνου το 1919, ο Κεμάλ υποσχέθηκε ένα κοινό κράτος Τούρκων-Κούρδων και εξασφάλισε την συμμετοχή των κουρδικών ενόπλων μονάδων στον πόλεμο κατά του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία. Η κίνηση ήταν υποχρεωτική καθώς οι νικητές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου προέβλεψαν ανεξάρτητο Κουρδικό Κράτος.

Στην λογική του κοινού κράτος ο Κεμάλ διεκδικούσε από το υπό βρετανική κατοχή Ιράκ την Κουρδική Επαρχία της Μοσούλης μέχρι το 1926. Όταν το Λονδίνο τον απείλησε με πόλεμο εγκατέλειψε το κοινό κράτος και υιοθέτησε το δόγμα ένα κράτος – ένα κράτος που δεν χωρούσε  ούτε καν την αναγνώριση της ύπαρξης των Κούρδων.

Όταν ο Ερντογάν ήλθε στην εξουσία πριν από είκοσι χρόνια, το 2002, διαπίστωσε ότι στις εκλογές τα ποσοστά του ΑΚΡ άγγιζαν ποσοστά έως 80% και 90% στις κουρδικές επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Το Πολιτικό Ισλάμ του Ερντογάν σε αντίθεση με τον κοσμικό εθνικισμό των Κεμαλιστών μπορούσε να στεγάσει την Κουρδική Ταυτότητα με την Τουρκική υπό μια κοινή θρησκευτική και πολιτισμική στέγη. Έτσι, στις εκλογές του 2007 και του 2011 το ΑΚΡ σάρωνε στις κουρδικές επαρχίες με τον Φιντάν να επισκέπτεται τον Οτσαλάν σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση.

Όμως ο ιστορικός ηγέτης του ΡΚΚ δεν μπορούσε να αποτρέψει την ενίσχυση του φιλοκουρδικού  κόμματος ΗDP το οποίο στις εκλογές της άνοιξης 2015 ξεπέρασε το ποσοστό του 10%, μπήκε στην Βουλή και στέρησε από την κυβέρνηση Νταβούτογλου και το ΑΚΡ την αυτοδυναμία. Μέσα σε μια νύκτα ο Οτσαλάν από συνομιλητής ξαναέγινε τρομοκράτης, δεκάδες εκρήξεις βομβών που αποδόθηκαν στο ΡΚΚ συγκλόνισαν την χώρα και έτσι στις εκλογές του Νοεμβρίου 2015 το ΑΚΡ ξανακέρδισε την αυτοδυναμία του…

Η πολιτική δίχως αρχές σε όλο της το μεγαλείο: Όταν ο Οτσαλάν φέρνει ψήφους στο κυβερνών κόμμα είναι συνομιλητής, όταν δεν μπορεί να ελέγξει το ΗDP ξαναγίνεται τρομοκράτης.

Ο Ερντογάν πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια να υπάρξει καθεστωτική αλλαγή στην Συρία την οποία ήθελε να μετατρέψει σε Σουνιτικό Ισλαμικό Προτεκτοράτο της Τουρκίας , και έτσι δημιουργήθηκε  υπό την προστασία των ΗΠΑ η ντε φάκτο αυτόνομη Βορειοανατολική Συρία την οποία ελέγχουν οι Κούρδοι του PYD- YPG που είναι το συριακό παρακλάδι του ΡΚΚ.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!