ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Ελληνική διπλωματία με…νάζι στη Λιβύη

Ξεχωρίζει η χτεσινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια στη Λιβύη, ως δείγμα μιας πολύ ιδιαίτερης αντίληψης για τον τρόπο άσκησης της διπλωματίας. Ο υπουργός Εξωτερικών έφυγε από την Τρίπολη χωρίς να συναντηθεί με τον πρόεδρο της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Λιβύης, Μένφι, γιατί στο αεροδρόμιο είχε πάει να τον υποδεχτεί η υπουργός Εξωτερικών της χώρας -η οποία, ως αρμόδια υπουργός, είχε υπογράψει το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Ο Ν. Δένδιας σκέφτηκε ότι, έτσι, προσπαθεί να του επιβάλλει μια συνάντηση που αυτός ήθελε να αποφύγει. Κι έδωσε εντολή στον πιλότο του να απογειωθεί. Από την Τρίπολη πέταξε στη Βεγγάζη, όπου συναντήθηκε με την άλλη πλευρά, και είχε συζητήσεις με το (ρωσόφιλο) πολέμαρχο Χαφτάρ. Αργότερα δήλωσε, πάντως, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει συνομιλίες μόνο με την κυβέρνηση της Λιβύης που θα προκύψει από τις εκλογές που θα γίνουν/όταν γίνουν στη χώρα.

Την κυβέρνηση της Τρίπολης την αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση -μαζί και η Ελλάδα. Η προσκόλληση στον ρωσόφιλο Χαφτάρ (που πριν 2,5 χρόνια είχε έλθει ως επίσημος καλεσμένος στην Αθήνα, με τιμές και κοκορέτσια) θεωρείται από τις αιτίες μιας έντονης ευρωπαϊκής δυσφορίας που εκφράστηκε και με αποκλεισμό της Ελλάδας από τη συνάντηση του Βερολίνου για το Λιβυκό. Όταν, με την υπογραφή του τουρκολιβυκού συμφώνου, η Αθήνα απέλασε τον Λίβυο επιτετραμμένο, οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν. Σε μια προσπάθεια αποκατάστασής τους, ο Κυρ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε πριν 1,5 χρόνο επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη. Το υπουργείο Εξωτερικών έλαβε την εντολή να συνεχίσει αυτήν την προσπάθεια. Η πρώτη προγραμματισμένη επίσκεψη στη Λιβύη είχε ακυρωθεί. Η δεύτερη, τώρα, απέληξε σε επιδείνωση αυτών των σχέσεων, εδώ, για την οποία επιχαίρει η Άγκυρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις των μέσων ενημέρωσης, εδώ, και παρέπεμπε στη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, εδώ. Αργότερα, το Μέγαρο Μαξίμου διευκρίνιζε ότι ο υπουργός Εξωτερικών κινήθηκε, όπως πάντα πράττει, στο πλαίσιο των εντολών που είχε λάβει από τον πρωθυπουργό. Η αξιωματική αντιπολίτευση επικρότησε τον χειρισμό Δένδια και χρέωσε στον Κυρ. Μητσοτάκη την έλλειψη εθνικής στρατηγικής, εδώ. Μεγάλο μέρος των έντυπων και ακόμα περισσότερο των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης πάλλονταν από εθνική υπερηφάνεια. Βλάπτει τη χώρα η άσκηση εξωτερικής πολιτικής με κριτήρια τις εντυπώσεις στο εσωτερικό και τον προσπορισμό προσωπικών πολιτικών κερδών -ήταν το σχόλιο έγκυρων διπλωματικών κύκλων της Αθήνας.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!