ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Η πρόταση της Κομισιόν για το πλαφόν

Η Κομισιόν παρουσίασε το περίγραμμα της πρότασής τής για «Μηχανισμό Διόρθωσης της Αγοράς Φυσικού Αερίου» (Market Correction Mechanism) μέσω non paper (μαζί με προσχέδιο νομοθετικής ρύθμισης), υπό την πίεση του μπλοκ των χωρών των «πλαφονολατρών» (και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ). Στο επίκεντρο της πρότασης βρίσκεται η θέσπιση ενός «ταβανιού ασφαλείας» στα  παράγωγα φυσικού αερίου «επόμενου μηνός» (month ahead)  στον κόμβο TTF της Ολλανδίας, το οποίο δεν θα εφαρμόζεται στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές  και  θα ενεργοποιηθεί  για ένα χρόνο το πολύ από την 1η Ιανουαρίου 2023, και μόνο εάν συντρέχουν σωρευτικά δυο προϋποθέσεις:

Πρώτον, η τιμή του month ahead συμβολαίου να φτάσει σε ένα συγκεκριμένο ύψος που δεν έχει προσδιοριστεί (και αναμένεται να αποτελέσει σημείο τριβής…). Η Κομισιόν φαίνεται να «προδιαγράφει» ένα υψηλό πλαφόν, καθώς αναφέρεται στο ξέφρενο ράλι του περασμένου Αυγούστου (όταν οι τιμές έφτασαν στο αδιανόητο επίπεδο των 350 ευρώ/MWh, ενώ τώρα κινούνται στα επίπεδα των 100-120 ευρώ/MWh).

Δεύτερον, να υπάρχει διαφορά μεταξύ της spot τιμής στον κόμβο TTF και ενός «καλαθιού» τιμών LNG σε άλλες αγορές, δηλαδή η άνοδος των τιμών  στο TTF να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τυχόν αντίστοιχη άνοδο των διεθνών τιμών LNG.

Προκειμένου ο μηχανισμός να έχει άμεση ισχύ προτείνεται ο προκαθορισμός του επιπέδου τιμών που θα τον ενεργοποιήσει να προκαθοριστεί, ώστε να αποφευχθούν χρονοβόρες διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Παράλληλα, προτείνονται πρόνοιες για την γρήγορη απενεργοποίησή του εάν διαπιστωθεί ότι προκαλεί ανεπιθύμητες παρενέργειες που απειλούν την ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ και τις διασυνοριακές ροές φυσικού αερίου. Η Κομισιόν περιγράφει τα πλεονεκτήματα του μηχανισμού (περιορισμός προσωρινών επεισοδίων ακραίων τιμών, αποθάρρυνση κερδοσκοπικών συμπεριφορών κ.λ.π.) αλλά και τα μειονεκτήματά του, χωρίς να τοποθετείται.

Η πρόταση δημιουργεί μια βάση συζήτησης στην έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα. Η επίτευξη συμφωνίας για το θέμα ωστόσο παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη…

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!