ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Μια καλή μέρα για τον Ερντογάν

Η Δευτέρα που μας πέρασε θα μπορούσε να ονομασθεί «η Δευτέρα του Ερντογάν». Εξηγούμαστε:

Οι επικεφαλής της CIA Μπερνς και της SVRRF Ναρίσκιν, συναντήθηκαν στην Άγκυρα, σε μια κορύφωση της άτυπης, αλλά συνεχούς, διαπραγμάτευσης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, με στόχο τον τερματισμό της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Το γεγονός ότι επελέγη ως τόπος συνάντησης η τουρκική πρωτεύουσα, πιστοποιεί ότι και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν ως θετική τη μεσολαβητική κινητικότητα του Ερντογάν, ενώ είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν τον τερματισμό αυτής της πρακτικής, ούτε καν στο όνομα της ευθυγράμμισης της Άγκυρας με την πολιτική των κυρώσεων της Δύσης απέναντι στη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, στο μακρινό Μπαλί της Ινδονησίας, ο Μπάιντεν συναντούσε τον Ερντογάν, στο πλαίσιο της αναζήτησης ενός νέου διμερούς modus vivendi, που θα δίνει στην Τουρκία τη δυνατότητα να προωθεί την εθνική περιφερειακή της ατζέντα, χωρίς όμως αυτή να συγκρούεται με την περιφερειακή στρατηγική των ΗΠΑ.

Το νέο στοιχείο που προκύπτει από τις παραπάνω συναντήσεις είναι ότι η διπλωματική υπερκινητικότητα και πολυπραγμοσύνη του Ερντογάν δεν ενοχλεί ούτε την Ουάσιγκτον ούτε τη Μόσχα. Επιπλέον, η αντιδυτική ρητορική του Τούρκου προέδρου και των συνεργατών του, γίνεται ανεκτή από τις ΗΠΑ ως αφήγημα προεκλογικής εσωτερικής κατανάλωσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού, δήλωσε πως δεν δέχεται τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, γιατί η Ουάσιγκτον στηρίζει και ενισχύει τους Κούρδους τρομοκράτες!

Όλα τα παραπάνω, αθροιστικά, νομιμοποιούν την πρόβλεψη ότι η εκκρεμότητα των F-16 θα λήξει ευνοϊκά για τον Ερντογάν.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!