ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Θρίλερ στην Άγκυρα

Τι συζητούν στην Άγκυρα οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών ΗΠΑ και Ρωσίας, της CIA και της SVRRF, σε μια συνάντηση την οποία το Κρεμλίνο αρχικά ούτε διέψευδε ούτε επιβεβαίωνε, αλλά στη συνέχεια επαληθεύτηκε και από τις δύο πλευρές;

Καταρχήν, η παρουσία των επικεφαλής αυτών των υπηρεσιών των δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων φωτίζει την προσπάθεια διασφάλισης όλων όσων κάποια στιγμή θα συμφωνηθούν σε σχέση με την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Αν, πάλι, οι συνομιλίες είναι σε κάπως προχωρημένη φάση, νομιμοποιείται μια νέα ανάγνωση της αιφνιδιαστικής αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων από τη Χερσώνα, που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως διευκόλυνση στον Ζελένσκι να αποδεχθεί έναν -ούτως ή άλλως- οδυνηρό συμβιβασμό για το Κίεβο.

Ας είμαστε σαφείς: Με τα σημερινά δεδομένα και για το ορατό μέλλον δεν μπορεί να συμφωνηθεί τίποτε άλλο πλην του παγώματος της σύγκρουσης στις τωρινές γραμμές του μετώπου, που θα είναι η πρώτη φάση της διαίρεσης της Ουκρανίας.

Ούτε το Κρεμλίνο θέλει και μπορεί να προβεί σε περαιτέρω εδαφικές παραχωρήσεις, ούτε οι ΗΠΑ θέλουν να αποδεχθούν την ουδετερότητα της Ουκρανίας. Ακρωτηριασμένη εδαφικά, με τη Δύση να αρνείται να αναγνωρίσει τις εδαφικές προσαρτήσεις στη Ρωσία, η Ουκρανία θα εξακολουθήσει να είναι ντε φάκτο μέλος του ΝΑΤΟ.

Τούτων λεχθέντων, υπάρχει και μια άλλη πτυχή των όσων θα συμφωνηθούν, που θα αργήσει να δει το φως της δημοσιότητας και αφορά την άρση των κυρώσεων αλλά και την στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.

Τέλος, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των συνομιλιών, πρόκειται για μια διπλωματική επιτυχία του Ερντογάν που είναι βέβαιο ότι θα μετρήσει στην προσπάθειά του να συσπειρώσει την εκλογική του βάση, εν όψει των εκλογών που θα πρέπει να γίνουν, το αργότερο, τον Ιούνιο 2023.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!