Η φονική έκρηξη χθες στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης θύμισε το 2015 όταν για επτά μήνες η Τουρκία συγκλονιζόταν, με φόντο την αδυναμία συγκρότησης κυβερνητικής πλειοψηφίας, από εκρήξεις βομβών με δεκάδες θύματα. Η φονική έκρηξη στην οδό Ιστικλάλ καταγράφεται σε μια στιγμή ρευστότητας και αβεβαιότητας με ορίζοντα τις εκλογές που θα πρέπει να γίνουν τον Ιούνιο του 2023.
Τον Απρίλιο του 2015 το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ με ηγέτη τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου (ο Ερντογάν είχε εκλεγεί Πρόεδρος το καλοκαίρι του 2014) δεν κατόρθωσε να διασφαλίσει αυτοδύναμη πλειοψηφία, καθώς το φιλοκουρδικό κόμμα ΗDP ξεπέρασε το 10% και μπήκε στην Βουλή.
Μετά από επτά μήνες αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις τις οποίες οι Ερντογάν –Νταβούτογλου χρέωναν στο PKK, στις νέες εκλογές που έγιναν τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, το ΗDP δεν συγκέντρωσε το 10% κι έτσι το ΑΚΡ εξασφάλισε εκ νέου την αυτοδυναμία.
Στο Σύνταγμα που υιοθετήθηκε με δημοψήφισμα το 2017 υπάρχει άρθρο που προβλέπει ότι ο Πρόεδρος δικαιούται να αναβάλλει τις εκλογές για ένα χρόνο και, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, για άλλον ένα.
Η εργαλειοποίηση των τρομοκρατικών πληγμάτων για πολιτικές σκοπιμότητες ήταν ένα σενάριο που είχαν επεξεργαστεί το 2007-2008 οι μηχανισμοί του βαθέως κράτους, με στόχο να ανατρέψουν τον Ερντογάν. Περιλαμβανόταν στα σχέδια Εργκένεκον και Βαριοπούλα, που προέβλεπαν τυφλά τρομοκρατικά πλήγματα στο εσωτερικό της χώρας αλλά και πρόκληση θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα.
Τότε ο Ερντογάν είχε εξαπολύσει διώξεις με δεκάδες συλλήψεις εν ενεργεία και εν αποστρατεία ανωτάτων αξιωματικών.
Μετά το 2013 χαρακτήρισε τα σχέδια Εργκένεκον και Βαριοπούλα προβοκάτσια του Γκιουλέν και στην συνέχεια αμνήστευσε τους καταδικασθέντες.
Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει σημειωθεί ένοπλη επίθεση του ΡΚΚ σε πόλεις της Τουρκίας καθώς η οργάνωση φαίνεται να έχει υιοθετήσει προσεκτική στάση αναμονής, προφανώς για να μην δυσχεράνει τη συμμαχία του συριακού του παρακλαδιού, ΡΥD-YPG, με τις ΗΠΑ.