ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΚΟΥΒΑΚΑ

Οι σχεδιασμοί του Κρεμλίνου

Η ταπεινωτική υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη δυτική όχθη του Δνείπερου ήταν αναπόφευκτη. Ο ρωσικός στρατός έχει δείξει ουσιώδεις αδυναμίες στελέχωσης, εξοπλισμού και ηθικού και η υπεράσπιση της Χερσώνας θα προκαλούσε ακόμα περισσότερες απώλειες και ίσως αμφισβήτηση του ίδιου του Πούτιν. 

Η εγκατάσταση της ρωσικής διοίκησης στο Χένιτσεσκ, παραλιακή κωμόπολη ούτε 20.000 κατοίκων στην Αζοφική, δείχνει ότι το Κρεμλίνο βασίζεται στον χειμώνα, που αν και όχι ιδιαίτερα βαρύς μέχρι τώρα, θα δυσκολέψει μαζικές μετακινήσεις στρατευμάτων. Αν τους επόμενους μήνες μπορέσει να συντηρήσει την «επιχείρηση φθοράς», με βομβαρδισμούς αμάχων και υποδομών από μακριά, μια διπλωματική πρωτοβουλία για διακοπή των συγκρούσεων ίσως προσφέρει διέξοδο στον Πούτιν να διαπραγματευτεί όσο ακόμα κατέχει ουκρανικά εδάφη. Ουκρανική επέλαση στην ανατολική όχθη δεν είναι εφικτή, αφού έχουν καταστραφεί όλες οι γέφυρες στην περιοχή, οπότε οι Ρώσοι μπορούν σχετικά ανενόχλητοι να αφήνουν τον χρόνο να περνά.

Η παγίωση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί είναι συμφέρουσα εξέλιξη για τον Πούτιν. Μέχρι την άνοιξη ο ρωσικός στρατός μπορεί να έχει ενισχυθεί με προσωπικό και εξοπλισμό, ιδίως αν η συμμαχία με το Ιράν αποφέρει πυραύλους και άλλα οπλικά συστήματα. Όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί οι «κύκλοι» γύρω από τον Πούτιν, στο Κρεμλίνο υπολογίζουν ότι η Δύση θα κουραστεί να στηρίζει την Ουκρανία και θα πιέσει για διαπραγματεύσεις, υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης και της ύφεσης που προκαλεί, τουλάχιστον στην Ευρώπη.   

Βέβαια τέτοια κούραση, προς ώρας, δεν φαίνεται να προκύπτει. Μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν θα έχει το περιθώριο να συνεχίσει να εξοπλίζει την Ουκρανία, ίσως προσφέροντας κάποια ανταλλάγματα στους Ρεπουμπλικάνους που θα έχουν τον έλεγχο της Βουλής.

Καθοριστική τους επόμενους μήνες θα είναι η δηλωμένη απόφαση του Ζελένσκι να μη δώσει χρονικό περιθώριο στον ρωσικό στρατό να ανασυγκροτηθεί. Τις τελευταίες εβδομάδες αναφέρονται αυξημένες συγκρούσεις στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ ενώ Ουκρανοί αντάρτες κάνουν δολιοφθορές στην επαρχία Ζαπορίζια, που σύμφωνα με πληροφορίες από το Κίεβο θα είναι ο επόμενος στόχος της ουκρανικής αντεπίθεσης. Η επιτυχία των Ουκρανών εξαρτάται όμως από τα όπλα που παίρνουν από τη Δύση. Αν οι ΗΠΑ και οι υπόλοιποι σύμμαχοι παραδώσουν στους Ουκρανούς τα όπλα που έχουν υποσχεθεί, ο χειμώνας για τους Ρώσους ίσως δεν θα είναι τόσο ήσυχος όπως ελπίζει ο Πούτιν.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!