ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΚΟΥΒΑΚΑ

Η αλήθεια πίσω από την κατάρρευση

Η μεγαλύτερη παγκόσμια κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων ήρθε αφού ο «λευκός ιππότης» που είχε συμφωνήσει να αγοράσει το ανταλλακτήριο FTX βρήκε μια «τρύπα» 10 δισ. δολ. στα βιβλία της εταιρείας. Μόλις ο Κινεζοκαναδός Τσανπένγκ Ζάο δήλωσε -μέσω Twitter- ότι δεν θα αγοράσει την εταιρεία, οι περισσότεροι πελάτες της άρχισαν να αποσύρουν τις επενδύσεις τους και το παιδί θαύμα του τομέα, ο Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ, αναγκάστηκε να την κλείσει. Η είδηση προκάλεσε απώλειες 5% στην ισοτιμία του Bitcoin με το δολάριο μέσα σε λίγες ώρες. 

Μόλις πριν από 10 μήνες η FTX είχε αποτιμηθεί στα 32 δισ. δολ. και άντλησε 400 εκατ. δολ. από σοβαρούς επενδυτές, όπως το κρατικό ταμείο επενδύσεων της Σιγκαπούρης Temasek, το ταμείο συντάξεων δασκάλων του Οντάριο, αλλά και διάσημους αθλητές και καλλιτέχνες.

Την περασμένη εβδομάδα διάφορες φήμες για την οικονομική βιωσιμότητα της FTX προκάλεσαν κύμα απόσυρσης κεφαλαίων, που η εταιρεία δεν μπόρεσε να καλύψει. Όπως έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται, ο Φράιντ είχε χρησιμοποιήσει περίπου 10 δισ. δολ. πελατών του για να καλύψει ριψοκίνδυνες επενδύσεις της θυγατρικής του Alameda Research, οι οποίες αποδείχθηκαν τελείως αποτυχημένες.  

Η αρχή της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς, SEC και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ άρχισαν έρευνα για τις υποθέσεις του Φράιντ, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία της μητρικής και όλων των θυγατρικών και συνδεδεμένων εταιρειών έχουν παγώσει σε πολλές χώρες. Η κατάρρευση της FTX αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε πολλές εταιρείες κρυπτονομισμάτων σε όλο τον πλανήτη.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!