ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Σκάνδαλο υποκλοπών

Η υπόθεση των υποκλοπών ορίζει τον ρυθμό και τον χρονισμό των εξελίξεων στην πολιτική ζωή, με την πολιτικολογούσα πιάτσα να ζει με φήμες για επικείμενες νέες αποκαλύψεις και σενάρια επιτάχυνσης των εκλογών. Πέραν αυτών, τρία νέα δεδομένα είχαμε χθες:

Η Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλής, μετά από αίτημα όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, επανέρχεται στο θέμα και καλεί σε ακρόαση τους έως τώρα αφανείς πρωταγωνιστές: Τον Γρηγόρη Δημητριάδη και τρεις επιχειρηματίες που συνδέονται με τη διακίνηση του λογισμικού Predator, Μπίτζιο, Λαβράνο και Ντίλιαν.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο Star, έθεσε τρία ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό υπαινισσόμενος ότι γνωρίζει την απάντηση: «Υπάρχει πολιτικός από τους 33, που παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ; Υπάρχει κι άλλο πολιτικό πρόσωπο που ήταν υπό παρακολούθηση; Υπάρχει υπουργός του κ. Μητσοτάκη που ήταν επισυνδεμένος επισήμως από την ΕΥΠ;» εδώ. Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Κατερίνη: «Καθώς πλησιάζουμε σιγά-σιγά προς τις εκλογές του 2023, δεν είναι τώρα η ώρα να ξανακυλήσουμε την πολιτική ζωή της χώρας στο βούρκο», εδώ.

Η διεθνής δημοσιότητα για την υπόθεση συνεχίζεται εξαιρετικά αρνητική. Χθες, ο διακεκριμένος δημοσιογράφος των Financial Times Tony Barber έγραφε: «Όσο η κυβέρνηση καθυστερεί να δώσει εξήγηση, τόσο ενισχύεται η εντύπωση ότι έχει κάτι να κρύψει. Η απροθυμία της αυτή απειλεί να βλάψει περισσότερο την καλή φήμη, που με πολύ κόπο η Ελλάδα έχει αποκτήσει, ως χώρα με σταθερή και ευνομούμενη διακυβέρνηση», εδώ. Και στο σημερινό τεύχος του Economist γίνεται εκτενής αναφορά στην υπόθεση, με την διαπίστωση πως «ακόμη και οι οπαδοί του παραδέχονται ότι το Predatorgate υπονομεύει την αξιοπιστία του κ. Μητσοτάκη ως εκσυγχρονιστή και ευρωπαϊστή πολιτικού» εδώ.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!