Το διπλωματικό παρασκήνιο μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ δεν είναι γενικά και αόριστα η μέριμνα να παραμείνει ανοικτός ένας δίαυλος επικοινωνίας, αλλά πολύ συγκεκριμένο.
Ρεπορτάζ στην Wall Street Journal αναφέρεται στην πρωτοβουλία του Συμβούλου Εθνικής ασφαλείας Σάλιβαν να συζητήσει με υψηλά ιστάμενους , κορυφαίους για την ακρίβεια , Ρώσους αξιωματούχους με στόχο την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης.
Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Πεσκόφ, αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα όπως και το δημοσίευμα της Washington Post σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την Ουκρανία να είναι ανοικτή σε συνομιλίες με την Ρωσία.
Τα μηνύματα προέρχονται εξ ολοκλήρου από τις ΗΠΑ και διαβεβαιώνουν, πρώτον ότι η αμερικανική πλευρά δεν επιθυμεί μια περαιτέρω κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην χρήση από την Ρωσία τακτικών πυρηνικών όπλων, και δεύτερον καλούν το Κίεβο να αποδεχθεί την έναρξη συνομιλιών χωρίς προαπαιτούμενα.
Η φόρμουλα της κατάπαυσης του πυρός σώζει τα προσχήματα και για τον Πούτιν και για τον Ζελένσκι καθώς η σύναψη εκεχειρίας δεν σημαίνει αποδοχή τετελεσμένων με κλασικό παράδειγμα την Πράσινη Γραμμή στην Κύπρο η και την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 1953 και ισχύει μέχρι και σήμερα.
Αν παγώσει η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία η οριστική επίλυση θα ορισθεί από μια ευρύτερη ρητή η και σιωπηλή συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας τόσο για τις κυρώσεις της Δύσης όσο και για την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα σύνορα της πρώην ΕΣΣΔ.
Άλλωστε πριν από ένα ακριβώς χρόνο, η Μόσχα πίεζε φορτικά την Ουάσιγκτον για διαπραγματεύσεις σχετικά με την παρουσία δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Οι διαπραγματεύσεις δεν αποκλείεται να συνυπάρχουν με τις σκληρές μάχες για άγνωστο χρονικό ορίζοντα.
Θυμίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Βορείου Βιετνάμ άρχισαν στο Παρίσι τον Μάρτιο του 1968 και ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο του 1973 με την σύναψη συμφωνίας με τον πόλεμο να συνεχίζεται και να κορυφώνεται με σαρωτικούς αμερικανικούς βομβαρδισμούς.