ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Τα δεδομένα στην υπόθεση των υποκλοπών

«Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο το οποίο χειρίζεται το λογισμικό Predator (…) και δεν είμαστε σίγουροι ποιος μπορεί να διακινεί αυτά τα κέντρα. Αυτό για το οποίο είμαστε απολύτως βέβαιοι είναι ότι δεν είναι η ΕΥΠ και, προφανώς, εγώ δεν είχα καμία ανάμιξη». Αυτή η φράση του πρωθυπουργού -από την συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, εδώ- αποτυπώνει ίσως καλύτερα το σημείο στο οποίο έχει βρεθεί η πολιτική ζωή: Μπλεγμένη σε ένα κουβάρι από φήμες, καταγγελίες, αποκαλύψεις και απειλές αποκαλύψεων ή εκβιασμούς, γύρω από μια δύσοσμη και σκοτεινή υπόθεση υποκλοπών, που κινδυνεύουμε να μας συνοδεύει ως την ώρα της κάλπης. Συνέπεια μιας κακής αρχικής επιλογής, της καταχρηστικής επίκλησης του απορρήτου και της εμμονής της κυβερνητικής ηγεσίας σε αυτήν.

Τα δεδομένα:

-Η λίστα των 33 υπό παρακολούθηση υπουργών και άλλων που δημοσίευσε την Κυριακή το Documento παραμένει στον αέρα. Ο εκδότης της εφημερίδας δήλωσε ότι διαθέτει αποδείξεις τις οποίες δεν έχει δώσει ακόμη, άλλη μια δικαστική έρευνα αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα και ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «απίστευτο ψέμα», «ντροπή και αίσχος» ότι οι παρακολουθήσεις- εφ’ όσον έγιναν- έγιναν με εντολή του. Στο μεταξύ, οργιάζουν οι φήμες ότι η λίστα είναι τμήμα μόνον μιας ευρύτερης λίστας που κατέχει κάποιος, ο οποίος θα δώσει και άλλα μέρη της στην δημοσιότητα στην συνέχεια.

-Η υπόθεση είχε ως πρώτη, άμεση συνέπεια μια ρήξη στις σχέσεις της κυβέρνησης με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. «Κάποιοι έχουν μπλέξει τους ρόλους εδώ», είπε ο Κ. Μητσοτάκης. «Κάποιοι θεωρούν ότι επειδή μπορεί να έχουν μία ομάδα ή να ελέγχουν κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης ή ενδεχομένως και τα δύο, μπορούν να εκβιάζουν, να υπαγορεύουν στην κυβέρνηση, να υπονομεύουν -αλλάζοντας απόψεις από τη μία μέρα στην άλλη- τη διαδρομή της χώρας». Ενώ επιβεβαίωσε ότι ματαιώνεται η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, για την οποία ενδιαφερόταν ο επιχειρηματίας. «Οι αναφορές σε εκβιασμούς δεν μας αφορούν», απάντησε ο Β. Μαρινάκης, εδώ.

-Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «δυναμιτίζει την ζωή του τόπου» και τον προκάλεσε να καταθέσει πρόταση μομφής. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με μια ερώτηση του καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν οι 33 ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, εδώ. Οι δημοσιογραφικές ενώσεις ζήτησαν την παρέμβαση της Προέδρου της Δημοκρατίας εδώ.

Η υπόθεση, προφανώς, θα συνεχίσει να κινείται στην ομίχλη τις επόμενες ημέρες και θα κινδυνεύουμε να βυθιστούμε στον «βούρκο», από τον οποίο ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε χθες να μας προστατεύσει. Θα μπορούσε να το κάνει με έναν απλούστερο τρόπο: Αποσύροντας την καταχρηστική επίκληση του απορρήτου και αφήνοντας να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση Ανδρουλάκη.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!