ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Στόχος να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις το 2025

Την είσοδο (έστω και με καθυστέρηση…) της Ελλάδας στο παιχνίδι των ερευνών για φυσικό αέριο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου -σε μια περίοδο που Κύπρος, Αίγυπτος και Ισραήλ επιδεικνύουν αυξημένη κινητικότητα- σηματοδοτεί η προαναγγελία –δια στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- για έναρξη «τις επόμενες ημέρες»  των σεισμικών ερευνών στα δυο θαλάσσια οικόπεδα «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» από την κοινοπραξία της αμερικανικής Exxon-Mobil (που έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων ως λειτουργός των δυο μπλοκ) και της Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ).

Οι έρευνες θα διενεργηθούν από  το σεισμογραφικό σκάφος  Sanco Swift της  νορβηγικής  PGS  που βρίσκεται από  τα τέλη Οκτωβρίου στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μετά την πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων από τα  δυο οικόπεδα, θα ακολουθήσει η επεξεργασία τους (διαδικασία που απαιτεί περί τους έξι μήνες), με απώτερος στόχο τη λήψη απόφασης γεώτρησης εντός του 2024 και διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης μέσα στο 2025.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Οκτωβρίου ξεκίνησαν στο θαλάσσιο οικόπεδο «μπλοκ 2-Ιόνιο Πέλαγος» που βρίσκεται στα όρια της ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες από το σκάφος “Ramform Hyperion” για λογαριασμό της Energean. Κάτι που σημαίνει ότι με εκκίνηση των ερευνών δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, η Ελλάδα θα εκτελέσει για πρώτη φορά παράλληλες έρευνες στα βορειοδυτικά και στα νοτιοδυτικά της θαλάσσια σύνορα, σε Αιγαίο και Ιόνιο.   Είναι νωρίς να προδικάσει κανείς τι θα αποδώσουν οι έρευνες αυτές από πλευράς αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Όμως, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός…

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!