ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Κλιματική κρίση, η πιο κρίσιμη COP

Εκατό αρχηγοί κρατών και πάνω από 40.000 επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων θα βρεθούν τις δύο επόμενες βδομάδες στην τουριστική πόλη Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, όπου μεθαύριο ξεκινά η 27η παγκόσμια συνάντηση για την κλιματική κρίση. Ίσως είναι η κρισιμότερη από τις 27 COP που έχουν διοργανωθεί, στην σκιά της διαπίστωσης του ΟΗΕ ότι τα μέτρα που λαμβάνονται δεν έχουν ανακόψει την καταστροφική πορεία της κρίσης.

Τέσσερις είναι οι βασικές θεματικές κατηγορίες:

Αποτροπή: Νέες δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με στόχο να περιοριστεί η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας στους 1,5-2 βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα -με τις ισχύουσες δεσμεύσεις θα ξεπεράσει τους 2,5.

Προσαρμογή: Προετοιμασία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης που δεν είναι δυνατόν να αποφευχθούν.

Χρηματοδότηση: Εξασφάλιση κεφαλαίων για τη μετάβαση στις οικονομίες μηδενικού άνθρακα. Σημείο τριβής, η τήρηση της υπόσχεσης για ενίσχυση με 100 δισ. δολ. ετησίως των αναπτυσσόμενων χωρών.

Αποζημιώσεις: Κάλυψη των καταστροφικών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης σε αναπτυσσόμενες χώρες που ουσιαστικά δεν ευθύνονται γι’ αυτήν -οι G20 εκπέμπουν το 80% των αερίων του θερμοκηπίου.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!