Οι υποδείξεις παραγωγών/προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας έγιναν αποδεκτές και ο πήχης για τη φορολόγηση των υπερεσόδων τους κατά το 9μηνο Οκτώβριος 2021-Ιούνιος 2022 χαμήλωσε.
Σύμφωνα με το πόρισμα της ΡΑΕ που εστάλη χθες στα υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών τα υπερέσοδα ανέρχονται στα 415 εκατ. ευρώ, όπερ αντιστοιχεί σε φορολογητέα ύλη 373,5 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στο αρχικό της πόρισμα (τον Μάιο) η ΡΑΕ είχε προσδιορίσει τα υπερέσοδα (και μάλιστα όχι για 9 μήνες, αλλά μόνο) για το 6μηνο Οκτωβρίου 2021-Μαρτίου 2022, στα 600 εκατ. ευρώ. Στην πορεία, το ποσό μειώθηκε καθώς μεταξύ άλλων αφαιρέθηκαν όλες οι εκπτώσεις που είχαν προσφέρει οι ηλεκτροπαραγωγοί στους πελάτες τους καθώς και τα ποσά που αντιστοιχούν στα σταθερά τιμολόγια.
Η επίσημη ανακοίνωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης: «Οκτώ μήνες χρειάστηκε τελικά η κυβέρνηση για να μειώσει, κάτω από κάθε προσδοκία, τον υπολογισμό των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών από 2,2 δισ. ευρώ σε μόλις 415 εκατ. ευρώ. Από τον περασμένο Μάρτιο, που υποχρεώθηκε στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης να δεσμευθεί για τη φορολόγηση των υπερκερδών κατά 90%, μέχρι σήμερα η κυβέρνηση πέρασε ακόμα και νομοθετική ρύθμιση για να μειωθούν τα υπερκέρδη. Και έρχεται σήμερα να ανακοινώσει ότι τελικά θα ανακτήσει μόλις 373,55 εκατ. ευρώ», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Με τον στρεβλό μηχανισμό που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση, ενώ η χονδρική τιμή κυμάνθηκε κοντά στα 420 ευρώ/MWh, οι τιμές των παρόχων, χωρίς τις επιδοτήσεις, πλησίαζαν τα 800 ευρώ/MWh. Αντίστοιχα, τον Οκτώβριο οι προμηθευτές αγόρασαν το ρεύμα 233 ευρώ/MWh και πούλησαν κοντά στα 600 ευρώ/MWh. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε δυο μόλις μήνες τα νέα υπερκέρδη των προμηθευτών -που επιχορηγούνται από τους Έλληνες φορολογούμενους- να προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ» δήλωσε ο Ν. Ανδρουλάκης.