ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Επιτόκια-αναταράξεις στις αγορές

Αναταράξεις στις αγορές από την χτεσινή, ομόφωνη απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκιά της 0,75%, για τέταρτη συνεχόμενη φορά, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται πλέον στο 3,75-4% από τη ζώνη του μηδενός που ήταν τον Μάρτιο. Το πιο σημαντικό: Ο πρόεδρος της FED, Τζ. Πάουελ, προεξόφλησε ότι η άνοδος των επιτοκίων θα κορυφωθεί σε υψηλότερο σημείο από εκείνο που αρχικά πρόβλεπε (σύμφωνα με εκτιμήσεις στο 5% αντί 4,6%), υπονόησε ωστόσο ότι αυτή η ανοδική πορεία θα είναι λιγότερο απότομη. Γνωρίζει ότι κινείται μεταξύ πληθωρισμού και ύφεσης. Το μονοπάτι για ήπια προσγείωση της οικονομίας -είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους- έχει στενέψει, ουδείς γνωρίζει αν θα αποφύγουμε την ύφεση ή όχι. Η ανακοίνωση της FED εδώ.

Αιτία της απόφασης της FED, το γεγονός ότι ο πληθωρισμός δεν δείχνει να συγκρατείται. Παρότι η καταναλωτική ζήτηση έχει αρχίσει να περιορίζεται και οι τιμές στην αγορά κατοικίας ξεφουσκώνουν ως συνέπεια της αύξησης των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, τα στοιχεία έδειξαν επιτάχυνση των ανατιμήσεων τον Σεπτέμβριο. Γιατί; Γιατί αιτία του πληθωρισμού αυτή τη φορά είναι τα κέρδη -δεν είναι οι μισθοί και η κατανάλωση -εξηγεί ο Π. Ντόνοβαν, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Global Wealth Management, εδώ.

Η χτεσινή απόφαση, όπως πολύ συχνά συμβαίνει με ανάλογες αποφάσεις σε ταραγμένους καιρούς, προκάλεσε αντιφατικές κινήσεις στις αγορές κεφαλαίου και χρήματος. Με αφορμή το σήμα ότι η άνοδος ίσως δεν είναι απότομη, τα αμερικανικά χρηματιστήρια έκαναν ράλι και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έπεσαν. Λίγο μετά, με αφορμή τη δήλωση ότι τα επιτόκια θα καταλήξουν σε υψηλότερο σημείο από όσο προβλεπόταν, ο S&P 500 έχασε 2,5%, ο Nasdaq 3,4% και οι αποδόσεις του 10ετούς, από το 3,97% εκτινάχτηκαν στο 4,09%, εδώ. Οι brokers έβγαλαν ένα καλό μεροκάματο, εδώ.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!