Το καλό νέο είναι ότι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αποκλιμακώνονται ακολουθώντας την πτωτική τάση των τιμών φυσικού αερίου -έστω συγκυριακά. Το κακό είναι ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανεβαίνει παράλληλα με τα ευρωπαϊκά επιτόκια -που υποτίθεται ότι θα τον αναχαίτιζαν. Και η ύφεση στην Ευρώπη, τη μεγάλη χαμένη από τον πόλεμο στην Ουκρανία, φαίνεται πλέον αναπόφευκτη.
Παρότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανεβάζει επιθετικά τα επιτόκιά της (από -0,5% τον Ιούλιο, στο 1,5% την περασμένη Πέμπτη), ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σκαρφάλωσε στο 10,7% τον Οκτώβριο, αισθητά πάνω από τις προβλέψεις για 10,3%, εδώ. Η εξέλιξη δεν (θα έπρεπε να) ξενίζει, γιατί τον πληθωρισμό στην Ευρώπη δεν τον προκαλεί υπερβάλλουσα ζήτηση (που θα μπορούσε να δικαιολογήσει αυξήσεις επιτοκίων) αλλά η ακριβή ενέργεια και τα προβλήματα στο σκέλος της προσφοράς. Σημειώστε ότι η Goldman Sachs προβλέπει ότι θα φτάσει στο 12,1% τον Ιανουάριο.
Η ΕΚΤ, ουσιαστικά, σύρεται σε αυξήσεις επιτοκίων για να στηρίξει το ευρώ έναντι του δολαρίου -που ανεβαίνει χάρη στην επιθετική νομισματική πολιτική που ασκεί η FED. Και καταλήγει να ψαλιδίζει την οικονομική μεγέθυνση και να φέρνει πιο κοντά την ύφεση, εδώ. Η αξία της παραγωγής στην Ευρωζώνη αυξήθηκε μόλις 0,2% το τρίτο τρίμηνο (αφότου άρχισαν να αυξάνονται τα ευρωπαϊκά επιτόκια), δηλαδή πολύ λιγότερο από το 0,8% του δεύτερου τριμήνου, εδώ.
Καθ’ ημάς, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 9,8% τον Οκτώβριο έναντι 12,1% τον Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω της συγκράτησης των τιμών της ενέργειας -αντιθέτως, οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα και στα βιομηχανικά προϊόντα επιταχύνθηκαν. Στην επιβράδυνση επιδρά και η συγκράτηση του τζίρου λιανικής, λόγω μείωσης της αγοραστικής δύναμης των μισθών: Τον Αύγουστο ο τζίρος ήταν αυξημένος ονομαστικά 14,1% ενώ ο πραγματικός, μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού, 4,4%. Εποχικά διορθωμένοι, μάλιστα, οι δύο δείκτες ήταν αυξημένοι μόλις 1,2% και 0,9% αντίστοιχα, εδώ.
Μια θετική εξέλιξη είναι η αποκλιμάκωση των τιμών του ηλεκτρισμού, που ακολουθούν την πτωτική τάση των τιμών του φυσικού αερίου, εδώ. Έτσι, ο Νοέμβριος κάνει ποδαρικό με μέση τιμή 148 ευρώ/MWh στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, κοντά στα προ κρίσης επίπεδα. Ο Οκτώβριος έκλεισε με μέση τιμή 232 ευρώ/ΜWh, έναντι 416 ευρώ/MWh το Σεπτέμβριο και 436 ευρώ/MWh τον Αύγουστο. Μένει να φανεί αν αυτή η εξέλιξη είναι διατηρήσιμη ή συγκυριακή.