Σε τροχιά αποκλιμάκωσης φαίνεται να έχουν μπει οι τιμές ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, ακολουθώντας την πτωτική τάση των διεθνών τιμών φυσικού αερίου. Ένας ακόμα παράγοντας που λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή (μικρότερη ζήτηση για ρεύμα). Σε κάθε περίπτωση, ο Νοέμβριος κάνει ποδαρικό με μέση τιμή 148 ευρώ/MWh στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, κοντά δηλαδή στα προ κρίσης επίπεδα. Ο Οκτώβριος έκλεισε με μέση τιμή 232 ευρώ/ΜWh, έναντι 416 ευρώ/MWh τον Σεπτέμβριο και 436 ευρώ/MWh τον Αύγουστο.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που αν αποδειχθεί διατηρήσιμη θα συμβάλλει στην αποκλιμάκωση τόσο των πληθωριστικών πιέσεων, όσο και των δημοσιονομικών. Και τούτο διότι οι χαμηλότερες τιμές ρεύματος σημαίνουν μικρότερες επιδοτήσεις που μπορούν να καλυφθούν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) χωρίς να απαιτείται να βάλει πλάτη ο κρατικός προϋπολογισμός, όπως συνέβαινε τους προηγούμενους μήνες.
Παράλληλα, η δύναμη πυρός του ΤΕΜ ενισχύεται: Σύντομα θα μπουν στο Ταμείο περί τα 400 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση κατά 90% των παλαιών υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών για την περίοδο Οκτώβριος 2021-Ιούνιος 2022, που έγιναν αντικείμενο οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης. Την προηγούμενη εβδομάδα νομοθετήθηκε νέα έκτακτη εισφορά 10 ευρώ/θερμική μεγαβατώρα στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο που μπορεί να αποφέρει επιπλέον ετήσια έσοδα 400 εκατ. ευρώ. Τέλος, μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση για τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων και στον κλάδο της προμήθειας.