ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

Ο μεγάλος αιφνιδιασμός

Δεν την περίμενε η  Άγκυρα τη διακοπή των συνομιλιών με την Τουρκία που ανακοίνωσε το Κάιρο. Άλλωστε η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας - με πρώτους τον  πρόεδρο Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου - το τελευταίο διάστημα είχαν εξαγγείλει, ότι η επόμενη χώρα της περιοχής, μετά τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, για εξομάλυνση των σχέσεων ήταν η Αίγυπτος, την οποία θεωρούν χώρα-κλειδί στη λύση του ενεργειακού γόρδιου δεσμού της Μεσογείου.

Για τον πολιτικό αναλυτή Μουράτ Γετκίν, «ήταν φυσικό, η αποκατάσταση της τουρκο-ισραηλινής ισορροπίας στην ανατολική Μεσόγειο να ενοχλήσει την Ελλάδα και την Αίγυπτο», ωστόσο για τον φιλοκυβερνητικό τουρκικό Τύπο καταλυτικό ρόλο έπαιξε το νέο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο για τους υδρογονάνθρακες και η «αυτονόητη» παρέμβαση Δένδια στον Αιγύπτιο ομόλογό του, λίγες ημέρες μετά την υπογραφή των συμφωνιών Τουρκίας-Λιβύης.  

Η δήλωση-ανακοίνωση του Αιγύπτιου υπουργού εξωτερικών  Σάμεχ Σούκρι, που έθεσε την Τουρκία εκτός επαφών της Αιγύπτου, κι όχι μέσω μίας κομψής «διπλωματικής» σιωπής και απόστασης, ωθεί την Άγκυρα ξανά σε αναζήτηση νέων τρόπων ανάσχεσης των αιγυπτιακών ενστάσεων για την (πολυπόθητη -εκ μέρους της Τουρκίας μόνο) συνεργασία.

Η Άγκυρα έχει προσπαθήσει πολλές φορές τα τελευταία δύο χρόνια να δελεάσει το Κάιρο, με υποσχέσεις για επιπλέον θάλασσα, με συλλήψεις μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και γενικά  χαμηλώνοντας τους τόνους. Η Αίγυπτος, ωστόσο, βρίσκεται σε στενή επαφή   με όλο τον αραβικό κόσμο, πολύ περισσότερο από την Τουρκία που προσπαθεί ακόμη να καλύψει το χαμένο έδαφος, και οδεύει να γίνει το κέντρο όπου συλλέγεται και διανέμεται το αέριο που πλέον εξορύσσεται από τη Μεσόγειο. 

Απόδειξη είναι, ότι μετά την αγαστή σχέση που έχει αναπτύξει ήδη το Κάιρο με την Αλγερία, χθες,  η παλαιστινιακή κυβέρνηση ενέκρινε   συμφωνία για την εξόρυξη από την Αίγυπτο  παλαιότερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, του οποίου την εξόρυξη   δεν εγκρίνει το Ισραήλ. Η «αδελφή» Παλαιστίνη δεν απευθύνθηκε στην Τουρκία, που λοξοδρομεί τελευταία προς το Ισραήλ, αλλά στην Αίγυπτο.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!