ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Ο Μασκ αγόρασε το Twitter επειδή …αγαπά την ανθρωπότητα

Με ένα tweet ο Έλον Μασκ έστειλε χθες πολλές χιλιάδες, από τους συνολικά 112 εκατ. ακολούθους του, σε ένα site με ακροδεξιές απόψεις και θεωρίες συνομωσίας. «Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα αυτή η ιστορία να μην είναι αυτό που φαίνεται» έγραψε για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Πολ Πελόζι, συζύγου της Νάνσι, προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Απαντούσε σε tweet της Χίλαρι Κλίντον που παρέπεμπε σε άρθρο των Los Angeles Times με πληροφορίες για τον δράστη της επίθεσης και τις ακροδεξιές θεωρίες συνωμοσίας που προωθούσε. Αργότερα το tweet του Μασκ διαγράφηκε και το παραπλανητικό και δυσφημιστικό άρθρο του Santa Monica Observer αποσύρθηκε, αλλά το μήνυμά τους είχε διαδοθεί. Μόλις δύο μέρες αφού ο ιδρυτής της Tesla και της PayPal αγόρασε το Twitter, φαίνεται ότι σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει για να στηρίξει δεξιά έως ακροδεξιά πολιτική και -φυσικά- τα συμφέροντα των άλλων εταιρειών του. 

Παρένθεση, με άλμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Μια μέρα μετά την εξαγορά του Twitter από τον Μασκ, το (μέχρι πρότινος αποκλεισμένο από το μέσον) βρετανικό ακροδεξιό και ρατσιστικό κόμμα Britain First απέκτησε νέο λογαριασμό, όπου άρχισε να δημοσιεύει video που παρακινούν σε βία κατά μεταναστών. Ο επικεφαλής του κόμματος είχε φυλακιστεί για εγκλήματα μίσους κατά μουσουλμάνων και ο λογαριασμός στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης είχε μπλοκαριστεί το 2017, για video που παρακινούσαν σε βία κατά των μουσουλμάνων. Κάποια από αυτά τα είχε κάνει re-tweet ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εδώ

Επιστροφή στις… Αμερικές. Το 2020 ο Μασκ πήγε στη Βραζιλία όπου προσέφερε δορυφορική σύνδεση σε σχεδόν 20.000 απομονωμένα σχολεία του Αμαζονίου και -παρεμπιπτόντως- συζήτησε για το λίθιο που έχει η χώρα (είναι η 8η στον πλανήτη σε καταγεγραμμένα αποθέματα). Σημειωτέον ότι η τιμή του λιθίου από μέσο όρο γύρω στα 10.000 δολ. ανά τόνο την περασμένη δεκαετία έχει φτάσει τα 70.000, καθώς είναι απαραίτητο για τις μπαταρίες (και) των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπως της Tesla.

Όσο εξελισσόταν το σίριαλ της εξαγοράς του Twitter, ο Μασκ υποστήριζε ότι δεν το αγοράζει για τα έσοδα που ίσως φέρει, αλλά για να εξασφαλίσει ελευθερία λόγου σε όλους και για το καλό της ανθρωπότητας, «την οποία αγαπώ». Υποσχέθηκε επίσης να φτιάξει επιτροπή που θα καθορίζει τους κανόνες για το περιεχόμενο που θα επιτρέπεται ή θα απαγορεύεται. Είπε μάλιστα ότι θέλει να το κάνει το πιο περιζήτητο διαφημιστικό όχημα του πλανήτη.

Από τις πρώτες μέρες που βρίσκεται στον έλεγχό του το Twitter, ο Μασκ έδειξε ότι ως ελευθερία του λόγου θεωρεί (και) το δικαίωμα στην παραπληροφόρηση και την προτροπή σε ρατσιστική, θρησκευτική και πολιτική βία. Ακόμη δεν έχει ξεμπλοκάρει τον λογαριασμό του Τραμπ, αλλά κρίνοντας από τις πρώτες του κινήσεις δεν είναι καθόλου απίθανο να το κάνει, ιδίως αν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2024, που ασφαλώς θα περιλαμβάνει ένα παχυλό διαφημιστικό budget και άμεση πρόσβαση στην εξουσία για τους σημαντικότερους υποστηρικτές της.

Πόσοι και ποιοι από τα 300 εκατομμύρια μοναδικούς χρήστες που έχει κάθε μήνα το Twitter θα του μείνουν πιστοί θα φανεί στο άμεσο μέλλον. Είναι όμως χρήσιμο να θυμάται κανείς την άνοδο και την πτώση «φαινομένων» όπως το Myspace, το Napster, το Netscape και το  Altavista.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!