ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Υστέρηση στις επενδυτικές δαπάνες

Ένεση στις κρατικές εισπράξεις έκανε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο, μέσω της έμμεσης φορολογίας. Μόνο που αυτή η επίδραση αυτής της ένεσης εύκολα θα ανατραπεί αν ο πληθωρισμός δεν τιθασευτεί, αφού η διάβρωση της αγοραστικής δύναμης περιορίζοντας την κατανάλωση θα περιορίζει και τα έσοδα από έμμεσους φόρους.  

Τα στοιχεία της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο σε ταμειακή βάση δείχνουν αυξημένα έναντι του στόχου τα έσοδα από ΦΠΑ (κατά 255 εκατ. ευρώ) και από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (κατά 25 εκατ. ευρώ). Αντιθέτως, τα έσοδα από άμεσους φόρους είναι μειωμένα, το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί την εν λόγω υστέρηση αναμενόμενη λόγω της αλλαγής χρονοδιαγράμματος στις πληρωμές του ΕΝΦΙΑ και των φόρων εισοδήματος.

Στο πεδίο των δαπανών καταγράφεται υστέρηση στις επενδυτικές δαπάνες, που θεωρούνται κλειδί για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Στο 9μηνο είχε εκταμιευτεί το 71,4% των πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αλλά μόνο το 45,9%  των αντίστοιχων προβλέψεων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπερ δείχνει ότι θα απαιτηθεί μεγάλη επιτάχυνση των δαπανών του κατά τους τελευταίους τρεις μήνες για να/αν επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος, εδώ.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!