ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Τελικά, τι κρίνεται στην Χερσώνα;

Όλα δείχνουν ότι σύντομα θα ξημερώσει η πιο μεγάλη μέρα για την Χερσώνα, την πόλη που βρέθηκε υπό ρωσική κατοχή από τις πρώτες κιόλας μέρες της εισβολής στην Ουκρανία. Εξάλλου, η απόφαση της Μόσχας για εκκένωση προαναγγέλλει την σκληρή μάχη που σχεδιάζουν να δώσουν επί τόπου οι ρωσικές δυνάμεις, με ανοικτό το ενδεχόμενο κινήσεων αντιπερισπασμού στο βορρά, με ορμητήριο την Λευκορωσία.

Μια ματιά στον χάρτη αρκεί για να αντιληφθούμε την στρατηγική σημασία της πόλης, καθώς αν οι ουκρανικές δυνάμεις σπάσουν την γραμμή άμυνας των Ρώσων, θα κινηθούν νοτιοανατολικά προς την Κριμαία. Έτσι, οι Ουκρανοί δεν θα ανακτήσουν απλώς τα εδάφη που έχασαν το τελευταίο οκτάμηνο, αλλά θα εμφανισθούν να απειλούν την προσάρτηση της περιοχής, την οποία η Δύση δεν αναγνώρισε ποτέ, αν και θεωρούσε την εκεί κατάσταση μη αντιστρέψιμη.

Από την άλλη, αν οι ρωσικές δυνάμεις αποκρούσουν την ουκρανική επίθεση και αντεπιτεθούν, είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσουν να προωθηθούν προς το Μικολαγέφ και την Οδησσό προκειμένου να αποκόψουν την πρόσβαση της Ουκρανίας στην θάλασσα.

Ταυτόχρονα, θα πυροδοτήσουν ένα ντόμινο διάχυσης της πολεμικής σύγκρουσης με την Μολδαβία και την Ρουμανία, που δεν πρόκειται να παρακολουθήσουν ως παρατηρητές την προσπάθεια ενσωμάτωσης της Τρανδνειστρίας στην Ρωσία.

Η γεωγραφική θέση της Χερσώνας θα κάνει την όποια σύγκρουση να φανεί ως «Μητέρα όλων των μαχών», παρόμοια με εκείνη του Μάρνη, που έκρινε από τους πρώτους κιόλας μήνες την συνολική έκβαση του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου τέσσερα χρόνια αργότερα, αλλά και την αρματομαχία του Κουρσκ, τον Ιούλιο του 1943, που κλείδωσε την ήττα της Γερμανίας.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!