Σε δύο βδομάδες, στις 6 Νοεμβρίου, αρχηγοί κρατών, υπουργοί, διαπραγματευτές, ακτιβιστές για το κλίμα, δήμαρχοι, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και διευθύνοντες σύμβουλοι επιχειρήσεων θα συναντηθούν στην αιγυπτιακή παράκτια πόλη Sharm el-Sheikh για τη μεγαλύτερη στην κόσμο ετήσια συγκέντρωση για την κλιματική κρίση. Η φετινή συνάντηση, η COP27, δεν θυμίζει σε τίποτα την περσινή στην Γλασκώβη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία τα έχει αλλάξει όλα, προς το χειρότερο. Ο πήχης των προσδοκιών για αναθεωρημένους, φιλόδοξους στόχους που θα ανακόψουν την πορεία προς το μη αναστρέψιμο για τον πλανήτη, σημείο, έχει χαμηλώσει. Το πιο σημαντικό: Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, της UNEP, του World Meteorological Organization και της Ε.Ε., τον χρόνο που μεσολάβησε η κατάσταση επιδεινώθηκε:
Ο βασικός υπεύθυνος αυτής της κατάστασης, ο μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή είναι τα ορυκτά καύσιμα, αυτά ευθύνονται για πάνω από το 75 % του συνόλου των αερίων θερμοκηπίου. Παρόλα αυτά (με αφορμή, και σε ένα βαθμό πρόσχημα, τον πόλεμο), τα τρέχοντα σχέδια θα οδηγήσουν στην παραγωγή περίπου 240 % περισσότερου άνθρακα, 57 % περισσότερου πετρελαίου και 71 % περισσότερου φυσικού αερίου από ό, τι θα ήταν στόχοι συνεπείς με τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής.
Για το τέλος, δύο βασικές υπενθυμίσεις:
Πρώτη: Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κλιματική αλλαγή είναι η μείζων απειλή για την υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, και θα προκαλέσει περίπου 250 000 επιπλέον θανάτους ετησίως από το 2030 έως το 2050.
Δεύτερη: Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι ίσως αναγκαστούν να μεταναστεύσουν λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Σημειώστε και αυτό:
Η κλιματική κρίση και η περιβαλλοντική υποβάθμιση αποτελούν πολλαπλασιαστές απειλών με επιπτώσεις στην ασφάλεια των ανθρώπων και την κοινωνικοπολιτική σταθερότητα. Η αναχαίτηση αυτής της πορείας, είναι πόλεμος, που δεν διεξάγεται μόνο στα μετόπισθεν. Η Global Witness κατέγραψε 227 δολοφονίες ανθρώπων που αγωνίζονταν για την προστασία του περιβάλλοντος.