ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Σε διάσταση ή μήπως οριστικό διαζύγιο;

Δραματοποιημένος διαπραγματευτικός ελιγμός ή μήπως μήνυμα απαρχής μιας συνολικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Γαλλία και την Γερμανία; Σύμφωνα με το Politico, o Μακρόν, με δεδομένη την γαλλογερμανική αντιπαράθεση στην ενεργειακή πολιτική και την αμυντική συνεργασία, είναι έτοιμος να ματαιώσει την ετήσια κοινή συνεδρίαση των Υπουργικών Συμβουλίων των δύο χωρών, που είναι προγραμματισμένη για την επόμενη βδομάδα στο Φοντενεμπλό. Ένα είναι βέβαιο. Ο Μακρόν θέλει να στείλει μήνυμα αποδοκιμασίας της πολιτικής του Σολτς, που συνοψίζεται στις τρείς λέξεις: Πρώτα η Γερμανία.

Ωστόσο, είναι ασαφές είναι αν το μήνυμα θα περιορισθεί στην διαρροή προς το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό ή αν θα οδηγήσει, όχι μόνο στην ματαίωση, αλλά στον οριστικό τερματισμό των συγκεκριμένων συνεδριάσεων.

Η εν λόγω πρακτική ξεκίνησε την άνοιξη του 2003, μετά από πρόταση του Σιράκ, ως πράξη υψηλού συμβολισμού της γαλλογερμανικής συνεργασίας, καθώς οι δύο χώρες βρέθηκαν τότε από κοινού απέναντι στην απόφαση Μπους για εισβολή στο Ιράκ. Στο ίδιο μοτίβο ήταν και η καθιέρωση τριμερών συναντήσεων κορυφής, με την συμμετοχή του τότε καγκελαρίου Σρέντερ και του -ακόμα- προέδρου Πούτιν, που ξεκίνησαν επίσης με πρωτοβουλία του τότε προέδρου της Γαλλίας.

Τελικά, η διάσταση απόψεων με την Γερμανία, που κράτησε σχεδόν μια δεκαετία με αφορμή την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη, υποβάθμισε τις κοινές συνεδριάσεις. Ωστόσο, την άνοιξη του 2020 υπήρξε αναλαμπή στις σχέσεις των δύο χωρών, όταν Μέρκελ και Μακρόν πρότειναν την δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες της πανδημίας.

Η δυσαρέσκεια του Γάλλου προέδρου απέναντι στον Γερμανό καγκελάριο είναι πολύ πιθανόν να εμπεριέχεται ως υπονοούμενο στην πρωτοβουλία Μακρόν να προτείνει στον Ντράγκι την γενική γραμματεία του ΝΑΤΟ, χωρίς να έχει ενημερώσει προηγουμένως τον Σολτς, στέλνοντας σαφές μήνυμα για τον ηγετικό ρόλο που θέλει να περιφρουρήσει η Γαλλία στην άμυνα της Ε.Ε., ρόλο ανάλογο, δηλαδή, με αυτόν που έχει η Γερμανία στην Ευρωζώνη.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!