ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ

Συνήθεις παρανοήσεις και εντυπώσεις για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Η ανάλυση της Μιλιέτ για τις εξελίξεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

-Εάν οι ΗΠΑ εγκρίνουν την πώληση νέων F-16 και την άνευ όρων αναβάθμιση του στόλου σε Block 70, η αεροπορική ισορροπία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα διατηρηθεί

Λάθος. Τα μαχητικά Rafale της Ελλάδας και τα μελλοντικά F-35 είναι ανώτερα από τα F-16 Block 70. Και τα δύο μοντέλα αεροσκαφών μπορούν να εκτοξεύσουν τον πύραυλο Meteor, ο οποίος δεν μπορεί να εκτοξευθεί από τα F-16. Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι αέρος-αέρος έχουν βεληνεκές 320 χιλιόμετρα, ενώ οι πύραυλοι AIM-120, που εκτοξεύονται από τα F-16, έχουν βεληνεκές 120 χιλιόμετρα. Στον σημερινό κόσμο, δεν έχει σημασία ο αριθμός των μαχητικών αεροσκαφών, αλλά τα πυρομαχικά που μεταφέρουν, οι δυνατότητες των ραντάρ τους και το μέγεθος καταγραφής τους. 

-Η αεροπορική υπεροχή της Ελλάδας στο Αιγαίο θα τελειώσει όταν το τουρκικό εθνικό μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς ενταχθεί στο στόλο το 2030

Λάθος. Μόνο μία μοίρα θα εισέλθει στο δυναμικό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων το 2030. Τα αεροπλάνα του πρώτου στόλου θα έχουν ξένους κινητήρες. Τα τουρκικά εθνικά μαχητικά αεροσκάφη, που παράγονται με εγχώριους κινητήρες, θα παραδοθούν μεταξύ 2032 και 2035. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Ελλάδα θα έχει 24 Rafale που θα αγοράσει από τη Γαλλία και επιπλέον 20 έως 40 F-35. 

-Η αεροπορική υπεροχή της Ελλάδας θα τελειώσει όταν ολοκληρωθεί το σχέδιο Kızılelma

Λάθος. Πρώτα απ’ όλα, το Kızılelma είναι, προς το παρόν, ένα σχέδιο που βασίζεται σε στόχους αέρος-εδάφους. Η πρώτη έκδοση θα έχει ταχύτητα 0,6 Mach. Η μάχη αέρος-αέρος εναντίον επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών, είναι ένας στόχος που θα επιτευχθεί μέσω μελλοντικών εξελιγμένων αεροσκαφών τύπου Kızılelma, μέσα στα επόμενα 10-15 χρόνια. Ο ευκολότερος τρόπος για να εξουδετερώσεις τα μαχητικά αεροσκάφη της χώρας που πολεμάς είναι να μην υπάρχουν τα κατάλληλα αεροδρόμια στα οποία θα μπορούν να απογειωθούν ή να προσγειωθούν τα συγκεκριμένα μαχητικά. Το Kızılelma θα είναι ένα αεροσκάφος που θα μπορεί να εξυπηρετήσει αυτόν τον σκοπό από την ημέρα που θα εισέλθει στο ενεργητικό. 

-Ο αμερικανικός στρατός έχει ανακηρύξει «αδερφό» τον «ελληνοκυπριακό» στρατό

Λάθος. Η αλήθεια είναι ότι οι ΗΠΑ συνάπτουν τέτοιες συνεργασίες μεταξύ της Εθνοφρουράς και διαφόρων χωρών. Μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί συμφωνίες κοινής εκπαίδευσης με 85 χώρες. Με άλλα λόγια, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο για τους Ελληνοκύπριους. Φυσικά, η υπογραφή αυτής της συμφωνίας είναι ντροπή για την Τουρκία, αλλά κάτι χειρότερο έχει ήδη συμβεί χωρίς να το καταλάβουμε: Οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ, μεταξύ 5 Ιουλίου και 5 Αυγούστου, παρείχαν στρατιωτική εκπαίδευση στους Ε/Κ. 

-Αυτή η νέα στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και των Ελληνοκυπρίων είναι ένα νέο βήμα στην κίνηση περικύκλωσης της Τουρκίας

Αυτή είναι πραγματικά μια αμφιλεγόμενη δήλωση. Οι ΗΠΑ προσπαθούν εδώ και πολύ καιρό να κόψουν τους δεσμούς μεταξύ Ε/Κ πλευράς και Ρωσίας και τα κατάφεραν. Για να πάμε πάλι στην αρχή, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να χτυπήσει με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Το τι κάνει η Ρωσία δεν μας αφορά, αλλά και η Τουρκία λαμβάνει στρατιωτικά μέτρα κατά της αμερικανικής στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ε/Κ πλευρά. 

-Η κυβέρνηση Μπάιντεν στηρίζει οτιδήποτε αντι-τουρκικό

Αυτή δεν είναι σωστή άποψη. Η πρόταση που άνοιξε το δρόμο για τη στρατιωτική στήριξη της ελληνοκυπριακής πλευράς έγινε τον Απρίλιο του 2019, όταν ο Τραμπ ήταν ακόμα στο Λευκό Οίκο, από τους Μενέντεζ και Ρούμπιο, δύο Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές που είναι εχθροί της Τουρκίας. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης άρει το εμπάργκο όπλων για ένα χρόνο, αλλά όχι επ’ αόριστον, καθώς δεν εμπιστεύονται την ελληνοκυπριακή πλευρά. Οι σχέσεις Ρωσίας-Νότιας Κύπρου θα επανεξεταστούν το επόμενο έτος. Υπό τις σημερινές συνθήκες, δεν θα ήταν λάθος να πούμε ότι οι πωλήσεις όπλων θα συνεχιστούν, αλλά δεν είναι αυτό το σημαντικό. Αν οι ΗΠΑ πουλούσαν μόνο αμυντικά όπλα στην Ε/Κ πλευρά, θα μιλούσαμε για πώληση που έγινε από φόβο για την Τουρκία και δεν θα ασχολούμασταν περισσότερο. Ωστόσο, οι σχεδιαζόμενες πωλήσεις περιλαμβάνουν και επιθετικά όπλα. Ούτε η Τουρκία, ούτε οποιαδήποτε άλλη χώρα, μπορεί να δεχθεί την πώληση επιθετικών όπλων σε μία από τις δύο πλευρές που έχουν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ τους.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!