ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Μέσα από τα συμφραζόμενα του Σολτς

Διεύρυνση της Ε.Ε. δεν νοείται χωρίς αλλαγή των ιδρυτικών συνθηκών, δήλωσε, προχθές Σάββατο, ο Σολτς, επιβεβαιώνοντας ότι για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι μια αίθουσα αναμονής αορίστου χρόνου.

Όμως ο Γερμανός καγκελάριος έθεσε και το θέμα της κατάργησης της ομοφωνίας στην λήψη αποφάσεων, για την οποία είναι αναγκαίο να αλλάξουν πρώτα οι συνθήκες. Ωστόσο, ούτε για τη περαιτέρω διεύρυνση, ούτε για την κατάργηση του βέτο υπάρχει σήμερα συμφωνία στο σύνολο των κρατών-μελών και δεν φαίνεται ότι αυτή θα υπάρξει στο ορατό μέλλον.

Γίνεται έτσι φανερό ότι τα όποια συμπεράσματα, σχετικά με την ευρωπαϊκή στρατηγική της Γερμανίας, προκύπτουν από τα συμφραζόμενα των δηλώσεων Σολτς. Εξάλλου, μέσα στους έντεκα πρώτους μήνες της θητείας του, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός επιβεβαίωσε την απόλυτη σύμπλευσή του με την προηγηθείσα ευρωπαϊκή πολιτική Μέρκελ, που συνοψίζονταν σε τέσσερις λέξεις: Ευρώπη α λα καρτ.

Από τις ίδιες δηλώσεις Σολτς, επίσης, προκύπτει ότι η Γερμανία είναι μεν υπέρ της διεύρυνσης, αλλά την ίδια στιγμή υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν ακόμα οι προϋποθέσεις γι’ αυτήν.

Έτσι, η μόνη επείγουσα προτεραιότητα της χώρας, σχετικά με το μέλλον της Ε.Ε., δεν είναι άλλη από την κατάργηση της ομοφωνίας στην διαδικασία λήψης αποφάσεων. Όχι για να απομονωθούν οι μινιμαλιστές, που θέλουν την ακινησία του σημερινού στάτους κβο, αλλά για να έχει το Βερολίνο διευρυμένο περιθώριο ελιγμών. Δηλαδή, να μπορεί να επιδιώκει, με μεγαλύτερη άνεση, την ευρωπαϊκή νομιμοποίηση των ήδη ειλημμένων αποφάσεων, στο πλαίσιο μιας εθνικής ατζέντας.

Την ώρα που η κυβέρνηση Σολτς αντιμετωπίζει την επερχόμενη σκληρή δοκιμασία της ενεργειακής επάρκειας με την προσέγγιση «πρώτα η Γερμανία», η συζήτηση για την κατάργηση του βέτο είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Αν για το Βερολίνο μια τέτοια απόφαση αποβλέπει στην κατοχύρωση πρόσθετης ελευθερίας κινήσεων, για μια μεγάλη ομάδα χωρών-μελών η δυνατότητα της άσκησης βέτο είναι το μόνο όπλο για την διασφάλιση των ζωτικών τους συμφερόντων.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!