ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Άρχισαν τα όργανα…

Η Λιζ Τρας κέρδισε τη μάχη για την ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία, με σημαία της μια πολιτική φιλική προς τις επιχειρήσεις και σφιχτή στις δημόσιες κοινωνικές δαπάνες. Ανέλαβε στις 6 Σεπτεμβρίου και στις 23 του ίδιου μήνα παρουσίασε έναν μίνι-προϋπολογισμό με μειώσεις φόρων που θα άφηναν τρύπα δεκάδων δισ. λιρών στα δημόσια ταμεία.

Προκάλεσε, έτσι, μια πολύ σοβαρή κρίση στις αγορές των κρατικών βρετανικών ομολόγων και στη στερλίνα, αποξένωσε την Τράπεζα της Αγγλίας και έκανε τους μισούς βουλευτές του κόμματός της να απειλούν να καταψηφίσουν το νομοσχέδιό της.

Υποχρεώθηκε να ακυρώσει τα πιο κρίσιμα στοιχεία του και να απολύσει τον υπουργό Οικονομικών, Κουάζι Κουαρτένγκ. Επέλεξε να βάλει στη θέση του τον Τζέρεμι Χαντ, εκφραστή της ιδεολογικά αντίθετης τάσης στο κόμμα της. 

Πάνω από 15 πρώην υπουργοί και άλλα κορυφαία στελέχη των Τόρις έχουν προσκληθεί σε δείπνο, τη Δευτέρα, από υποστηρικτές του Ρίσι Σούνακ, του πρώην υπουργού Οικονομικών και αντιπάλου της Τρας στην τελική φάση των εσωκομματικών εκλογών. Σχεδιάζουν την “εκπαραθύρωσή” της και ανάδειξη του Σούνακ και της (επίσης υποψήφιας για την ηγεσία μετά την παραίτηση του Τζόνσον) Πένι Μόρνταντ, ως “ομάδας διάσωσης” του κόμματος και της οικονομίας.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι αν οι Τόρις αλλάξουν πάλι αρχηγό, μέσα σε τόσο λίγο χρόνο, θα αναγκαστούν να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές, τις οποίες θα χάσουν πανηγυρικά και μετά θα κάνουν πολύ καιρό να ξαναβρεθούν στην εξουσία, εδώ.   

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!