ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Η δικτατορία του δολαρίου

Μια ματιά στις αγορές: Απροσδόκητα υψηλός (8,2%) ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, παρά την άνοδο των επιτοκίων. Ειδικά ο σκληρός πυρήνας του (πλην τροφίμων-καυσίμων) εκτινάχτηκε στο 6,6%, υψηλό 40 χρόνων, όπερ προεξοφλεί νέα άνοδο επιτοκίων 0,75 μονάδες το Νοέμβριο και 0,50-0,75 μονάδες τον Δεκέμβριο, για να φτάσουν στο 4,55-4,85% από 3,25% σήμερα, εξέλιξη που επισπεύδει το ραντεβού της αμερικανικής οικονομίας με την ύφεση, εδώ.

Τα αμερικανικά χρηματιστήρια έκαναν βουτιά μόλις ανακοινώθηκαν τα νέα αλλά εκτοξεύτηκαν στη συνέχεια (οι brokers έβγαλαν ένα καλό μεροκάματο χτες), οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων ακολούθησαν αντίστροφη πορεία (στο 3,95% η απόδοση του 10ετούς), όπως και το δολάριο -το ευρώ στάθηκε στα 0,9778 δολ. εδώ.

Ως γνωστό, η άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων δημιουργεί προβλήματα στις οικονομίες όλου του κόσμου: Για να στηριχτούν τα νομίσματα και να περιοριστεί ο εισαγόμενος πληθωρισμός, όλοι αυξάνουν τα επιτόκια, εμποδίζοντας τις επενδύσεις και εντείνοντας τον υφεσιακό κίνδυνο. Μεγάλο θύμα, οι φτωχότερες χώρες που, ανήμπορες να αντιδράσουν, βλέπουν τα χρέη τους να διογκώνονται, εδώ, αλλά και η Ευρώπη…

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!