Η ενεργειακή κρίση και οι εμπλοκές και οι καθυστερήσεις στην προσπάθεια αντιμετώπισής της σε πρώτο πλάνο:
Ουάσιγκτον: Στα επιτελεία της Ουάσιγκτον γίνονται δεύτερες σκέψεις σχετικά με την απόφαση των G7 να τεθεί ανώτατη τιμή στις προμήθειες ρωσικού αερίου. Αν και οι σχετικές προετοιμασίες συνεχίζονται, εδώ, στα παρασκήνια τίθενται ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα που θα έχει ένα τέτοιο μέτρο, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή αργού κατά 2 εκ. βαρέλια ημερησίως, και με ανοικτό το ενδεχόμενο ο Πούτιν να προχωρήσει σε αντίποινα -να πάψει να προμηθεύει όσους επιβάλουν διατίμηση. Η επιβολή ανώτατης τιμής θα πλήξει κυρίως όσους δοκιμάσουν να την επιβάλουν, για τη Ρωσία δεν είναι αποδεκτός τέτοιος μηχανισμός -δηλώνει ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Αλ. Νόβακ, εδώ.
Βρυξέλλες: Χωρίς να βγει λευκός καπνός ολοκληρώθηκε το συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, χτες. Από αυτό, οι βεβαιότητες που προκύπτουν αφορούν κυρίως όσα ΔΕΝ θα περιλαμβάνονται στο τελικό πακέτο μέτρων: Το πλαφόν στο φυσικό αέριο με τη μορφή της πρότασης που κατέθεσε η Ελλάδα και άλλες 14 χώρες και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη των χωρών όπως προέβλεπε η γαλλο-ιταλική πρόταση). Αντίθετα φαίνεται να υιοθετείται η γερμανο-ολλανδική πρόταση, ενισχυμένη με την ιδέα της κοινής προμήθειας φυσικού αερίου, αλλά …για τον χειμώνα του 2023-24. Στην αλυσίδα των συζητήσεων, τρεις οι επόμενοι σταθμοί, η ερχόμενη Κυριακή, που η Κομισιόν θα παρουσιάσει την οριστική δέσμη μέτρων για την ενεργειακή κρίση, η Σύνοδος Κορυφής στις 20 Οκτωβρίου, για την τελική πολιτική συμφωνία, και νέα έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας το Νοέμβριο, για τις τελευταίες λεπτομέρειες.
«Ιδέες Πούτιν»: Με την ανικανότητα της Ευρώπης να λάβει αποφάσεις «παίζει» ο Ρώσος πρόεδρος, επιχειρώντας να οξύνει τις τριβές μεταξύ των πρωταγωνιστών της Δύσης: Αν η Ευρώπη θέλει φυσικό αέριο, μπορεί να το πάρει μέσω του διαύλου του Nord Stream 2 που παραμένει λειτουργικός. Η μπάλα είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρκεί να γυρίσει τον διακόπτη» είπε χτες, εδώ. Εναλλακτικά, υποστήριξε, «μπορούμε να το διοχετεύσουμε μέσω του αγωγού της Μαύρης Θάλασσας (Turkstream) και να δημιουργήσουμε στην Τουρκία τον μεγαλύτερο κόμβο φυσικού αερίου της Ευρώπης». Το Βερολίνο απέκλεισε αμέσως τη χρήση του Nord Stream 2, εδώ. |
|
|