ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ

Τα βήματα στην εξωτερική πολιτική λίγο πριν τις εκλογές

Αν και ο Ερντογάν μίλησε για εξομάλυνση με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, δεν αναφέρθηκε ποτέ στο καθεστώς Άσαντ στη Συρία. Αυτό δείχνει ότι δεν θα υπάρξουν νέα βήματα για το θέμα αυτό 8 μήνες πριν από τις εκλογές.

Ο Ερντογάν προτίμησε να μιλήσει για τη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης μόνο στο πλαίσιο διμερών και πολυμερών επαφών. Δεν ανέφερε την πιθανή ένταξη της Τουρκίας στον οργανισμό. Ο Ερντογάν θέλει να καταστήσει σαφές ότι η επιλογή του ήταν το ΝΑΤO και αντέκρουσε ανοιχτά τους ισχυρισμούς ότι ο άξονας της Τουρκίας μετατοπίζεται.

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ αναμένεται να διατηρηθούν σε ‘χαμηλό βαρομετρικό’, δηλ. η Άγκυρα να συνεχίσει να ‘κυνηγάει’ τα F-16, χωρίς να υψώνει τους τόνους, και οι ΗΠΑ να κρατούν σε διαρκή αναμονή την Τουρκία, γιατί θέλουν η Άγκυρα να εξαρτάται από αυτήν και να μην διαταράσσεται η ισορροπία στην περιοχή.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!