ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Τα επιτόκια και το ξέσπασμα Μπορέλ

Θέμα, οι αυξήσεις επιτοκίων που έχει ξεκινήσει η Fed, που αναγκάζουν τις κεντρικές τράπεζες όλων των άλλων χωρών να ακολουθήσουν για να προστατεύσουν τα νομίσματά τους. Παρομοίασε την κατάσταση με την κυριαρχία της Bundesbank πριν από τη θέσπιση του ευρώ. Ακολουθώντας τη Fed «οδεύουμε προς παγκόσμια ύφεση», είπε στην ετήσια διάσκεψη των πρεσβευτών της Ε.Ε. Προειδοποίησε επίσης για τον «κίνδυνο στην εσωτερική συνοχή» της Ένωσης από τις «αυξημένες προκλήσεις ασφαλείας» και την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων, εδώ.

Ο Μπορέλ έχει δίκιο, επανειλημμένα έχει σταθεί σε αυτό το θέμα το KReport, η Fed σύρει τον χορό της ύφεσης, η οποία έρχεται με ασφάλεια:

Εκ προμελέτης ύφεση: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λέει ότι το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα συρρικνώνεται επί δύο τουλάχιστον τρίμηνα φέτος και το 2023, κι ότι στα τέλη του 2026 θα έχει μειωθεί το παγκόσμιο προϊόν κατά 4 τρισ. δολ. Μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα, χθες, είπαν ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες επιβραδύνουν κι ο αυξανόμενος πληθωρισμός οδηγεί σε αύξηση τα αμερικανικά επιτόκια, που ήδη αρχίζουν να «δαγκώνουν» την οικονομία των ΗΠΑ, να ενισχύουν το δολάριο και να αυξάνουν τα χρέη του αναπτυσσόμενου κόσμου. Η παγκόσμια ύφεση το 2023 -τόνισαν- είναι πραγματικός κίνδυνος (η συζήτηση Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ) - Μαλπάς (ΠΤ) εδώ.

Και λοιπόν τι κάνουμε;
Αν ήμασταν στα χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ή, ακόμα, της χρηματοπιστωτικής κρίσης 2008-11, τα ισχυρά κράτη (από ΗΠΑ έως Κίνα) και οι κεντρικές τους τράπεζες, όλοι θα συντονίζονταν για να αποτρέψουν την ύφεση. Όχι όπως τώρα. Που καθένας κάνει ό,τι σκαρφίζεται, δρα μόνος εναντίον όλων, και όλοι σπεύδουμε σε προμελετημένη ύφεση.
Ανάλυση: A New Chance for the World Bank, του Λόρενς Σάμμερς, στο Project Syndicate.
 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!