ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Το μήνυμα του ΟΠΕΚ

Βραχυπρόθεσμα, η απόφαση του ΟΠΕΚ να περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου προκειμένου να αυξήσει την τιμή του, φαντάζει ως κυνική κερδοσκοπία, ειδικά όταν αυτό γίνεται την ώρα που η Ευρώπη βαδίζει προς μια ενεργειακή κρίση χωρίς προηγούμενο.

Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η κίνηση του Οργανισμού είναι απόλυτα ορθολογική, καθώς αποτελεί στοιχειώδες μέτρο προστασίας απέναντι σε μια αγνώστου διαρκείας παγκόσμια ύφεση, κατά την οποία μια από τις πρώτες συνέπειες της θα είναι η κατάρρευση της ζήτησης στον τομέα της ενέργειας, με την τιμή του πετρελαίου σε ελεύθερη πτώση.

Ό,τι είναι όμως ορθολογικό στο πεδίο της αγοράς, δεν σημαίνει ότι δεν έχει βαρύνουσες πολιτικές επιπτώσεις:

-Την ώρα που η Ευρώπη χάνει την ενεργειακή της ασφάλεια και αγωνίζεται να διαμορφώσει κοινή γραμμή πλεύσης, η απόφαση του ΟΠΕΚ καταγράφεται ως περαιτέρω κλείσιμο της στρόφιγγας, αλλά και ως ένα μέτρο που ευνοεί την Ρωσία.

-Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ, ενώ οι δημοσκοπήσεις -ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου- έδειχναν ανάκαμψη του Μπάιντεν και των Δημοκρατικών, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου κινδυνεύει να ακυρώσει τα όποια κέρδη ενδεχομένως να κατέγραφε ο Λευκός Οίκος, από τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην αμερικανική κοινωνία η ταύτιση των τραμπιστών Ρεπουμπλικάνων με την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων.

Επί πλέον, ο Μπάιντεν κινδυνεύει να χρεωθεί ως προσωπική αποτυχία την απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου, καθώς κάτι τέτοιο φανερώνει ότι, στο πρόσφατο ταξίδι του στην Σαουδική Αραβία, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έπεισε τους συνομιλητές του να μην προχωρήσουν τελικά σε μια απόφαση που φαινόταν από τότε προειλημμένη.

Η χειραφέτηση του ΟΠΕΚ από διλλήματα σύμπλευσης, του τύπου είτε με τις ΗΠΑ, είτε με την Ρωσία, είναι χαρακτηριστική ενός πολυκεντρικού και πολυπολικού κόσμου, όπου κάθε κέντρο ισχύος προασπίζει -κατά προτεραιότητα- τα ζωτικά του συμφέροντα και δεν στοιχίζεται αυτόματα με την μια ή την άλλη υπερδύναμη.

Η δυσάρεστη έκπληξη που ένιωσαν οι ΗΠΑ από την απόφαση του ΟΠΕΚ, μπορεί να συγκριθεί μόνο με την αντίστοιχη έκπληξη της Ρωσίας, από την πρόσφατη διαφοροποίηση της Κίνας στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!