ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο Ερντογάν στην Πράγα

Χαμηλές -ή ακόμα και πολύ χαμηλές- είναι οι προσδοκίες στην Τουρκία από την σημερινή παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στην Πράγα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, όπου έχουν προσκληθεί οι 27 ηγέτες των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της Ε.Ε. και ηγέτες τρίτων χωρών.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να συμμετάσχει σε πάνελ με τίτλο «Ειρήνη και Ασφάλεια» και να έχει διάφορες διμερείς επαφές, οι λεπτομέρειες των οποίων δεν είναι ακόμα γνωστές. Πάντως, συνομιλητές του ΚReport στην Τουρκία θεωρούν μάλλον απίθανη μια συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα ίδια πρόσωπα θεωρούν σχεδόν βέβαιη την συνάντηση του με τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν και ότι αυτή θα προβληθεί ιδιαίτερα από τον τουρκικό Τύπο, ως ένδειξη ότι η χώρα προχωρά σε πρωτοβουλίες στην περιοχή, αλλά κυρίως ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ο μεγάλος ηγέτης τον οποίο όλοι έχουν ανάγκη.

Η παρουσία άλλωστε του Τούρκου προέδρου στην Πράγα δεν αναμένεται να αλλάξει τους συσχετισμούς δυνάμεων υπέρ ή κατά της Άγκυρας στα ευρω-τουρκικά, αλλά θα προβληθεί ως ένα προσωπικό show ισχύος του Ταγίπ Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας, χωρίς πάντως αυτό πλέον να συγκινεί ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους.

Από την μεριά των Ευρωπαίων, οι προσδοκίες είναι επίσης πολύ χαμηλές. Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, που μίλησαν με το KReport, ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικά προσδοκίες από την παρουσία του Τούρκου προέδρου στην Πράγα.

«Οι συναντήσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας θα είναι σχεδόν σαν τις συναντήσεις του ΟΗΕ, με πολύ διάσπαρτες χώρες και πολλά διαφορετικά συμφέροντα», είπαν, σκωπτικά στο KReport οι συγκεκριμένοι διπλωμάτες.

Ωστόσο, τα ίδια πρόσωπα εκτιμούν ότι η Ε.Ε. θα προσπαθήσει, για άλλη μια φορά, να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία για θέματα που αφορούν τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Ευρωπαίων είναι το νέο πακέτο κυρώσεων, για το οποίο επετεύχθη μια αρχική συμφωνία για επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου που θα μπορούν να μεταφέρουν ευρωπαϊκές εταιρείες. Καθώς Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα -οι τρεις βασικές πλοιοκτήτριες χώρες της Ε.Ε.- κατάφεραν να θέσουν ως μια από τις προϋποθέσεις της επιβολής πλαφόν, την σύμπραξη τρίτων χωρών που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, η Τουρκία μαζί με την Κίνα και άλλες χώρες, βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο των προσπαθειών της Ένωσης, ώστε να πεισθούν να συμβαδίσουν με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Πάντως, κανείς στην Πράγα δεν αναμένει να υπάρξει κάποια απόφαση στο ζήτημα αυτό εκ μέρους της Τουρκίας.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!