ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Συνολικό βραχυκύκλωμα

Σήμερα, συνολικά 43 χώρες θα βρεθούν στην Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (Ε.Ε., Βρετανία, Τουρκία, Δυτικά Βαλκάνια και πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες) και θα προσπαθήσουν να διαμορφώσουν μια κοινή θέση απέναντι στην πρώτη, μετά το 1945, ευρείας κλίμακας πολεμική σύγκρουση σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα -που στην ουσία αποτελεί δομή παράλληλη με εκείνη της Ε.Ε.- ξεκινά με πρωτοβουλία Μακρόν και αποτελεί σαφή ομολογία αδυναμίας για αλλαγή των συνθηκών, η οποία είναι αναγκαία τόσο για το σήμερα, όσο και για το ορατό μέλλον, προκειμένου να προχωρήσει η περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση της Ένωσης.

Ωστόσο, η πρεμιέρα της Κοινότητας συμπίπτει χρονικά με την χειρότερη κρίση της Ε.Ε. των 27, μετά την Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1991, καθώς σήμερα επικρατεί μια κατάσταση πανικού, που θα μπορούσε να συμπυκνωθεί στην φράση «ο σώζων εαυτόν σωθείτω», με πρώτη διδάξασα την Γερμανία.

Η ισχυρότερη χώρα της Ε.Ε. αποφάσισε να επενδύσει στην δική της θωράκιση, πιστεύοντας ότι έτσι κερδίζει χρόνο σε σχέση με τους εταίρους της και ταυτόχρονα διασφαλίζει -αν δεν διευρύνει- το ηγεμονικό της προβάδισμα, όπως αυτό διαμορφώθηκε στην διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Μέχρι στιγμής, η μόνη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο καγκελάριος Σολτς είναι η πρόταση κατάργησης της ομοφωνίας στην λήψη αποφάσεων, η υλοποίηση της οποίας προϋποθέτει… ομοφωνία.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν στρατηγική σύγχυση για το Βερολίνο, το οποίο φαίνεται να φοβάται την περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, πολύ περισσότερο από την καθήλωση της Γηραιάς Ηπείρου στο στάτους κβο που διαμορφώθηκε από την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Αυτά στα οποία δεν μπορούν να συμφωνήσουν οι 27 για την αντιμετώπιση των ενεργειακών και επισιτιστικών προβλημάτων -κατά μείζονα λόγο-, είναι δύσκολο να μπορούν να τα συμφωνήσουν οι 43. Χωρίς συνεκτική ευρωπαϊκή στρατηγική, οι 16 προσκεκλημένοι των 27 έχουν πλήρη ελευθερία  κινήσεων.

Αν το μεγάλο στοίχημα και ερώτημα που έθεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι πόσο καιρό μπορεί να αντέξει η ενότητα του ΝΑΤΟ από τις παρενέργειες του πολέμου, το αντίστοιχο ερώτημα ως προς την ενότητα της Ε.Ε. μοιάζει ρητορικό, καθώς οι 27 έχουν μπει σε μια ζώνη αναταράξεων χωρίς προηγούμενο. 

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!