Έπεσε η αυλαία του ετήσιου Συνέδριου του Κύκλου Ιδεών. Με το άκρως επίκαιρο θέμα της ενεργειακής κρίσης και το πάνελ «Η ενεργειακή πολιτική: από τις συγκυριακές πιέσεις στις νέες στρατηγικές επιλογές», ξεκίνησε χθες, η δεύτερη μέρα του συνεδρίου «Η Ελλάδα Μετά VΙ: Εθνική στρατηγική και διεθνής περιδίνηση». Το πάνελ συντόνισε ο Νίκος Φιλιππίδης και μίλησαν οι: Μαρίκα Καραγιάννη, νομικός - διεθνολόγος, επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ΔΙ.ΠΑ.Ε., Κώστας Καρτάλης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ε.Ε. για την Κλιματική Αλλαγή και Γιάννης Μανιάτης, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αν. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς (εδώ). Ακολούθησε συζήτηση του συντονιστή με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της MYTILINEOS (εδώ).
Τη σκυτάλη πήρε η Νίκη Ζορμπά, ως συντονίστρια του πάνελ « Η Ελλάδα ως σύγχρονο αναπτυξιακό κοινωνικό κράτος». Συμμετείχαν ο καθηγητής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Χρήστος Δερβένης, ο διευθυντής περιεχομένου της διαΝΕΟσις, Θοδωρής Γεωργακόπουλος, ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Οικονομίας, καθηγητής στο Politecnico di Milano, Μάνος Ματσαγγάνης, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Μιλτιάδης Νεκτάριος, ο οικονομολόγος και αν. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πλάτων Τήνιος και ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας. Στη συζήτηση παρενέβη η Άννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος του Δικτύου, πρόεδρος της Επιτροπής της Ε.Ε. για το μέλλον του κοινωνικού κράτους, πρώην επίτροπος της Ε.Ε. και πρώην υπουργός.
Πάνελ με θέμα «Δημοσιονομική επίγνωση, αξιοπιστία της χώρας και στάση των αγορών» συντόνισε η Νένα Μαλλιάρα και μίλησαν οι: Γιώργος Ζανιάς, πρόεδρος του ΔΣ της Eurobank, Θεόδωρος Πελαγίδης, υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, πρώην διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προκοπάκης, σύμβουλος επιχειρήσεων, Απόστολος Ταμβακάκης, επικεφαλής της EOS Capital Partners και Γκίκας Χαρδούβελης, πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας (εδώ).
«Μακροοικονομικό πλαίσιο : η συνύπαρξη πληθωρισμού και ανάπτυξης» ήταν το θέμα της συζήτησης, με συντονίστρια την Ειρήνη Χρυσολωρά και τη συμμετοχή του γενικού διευθυντή στο ΙΟΒΕ και καθηγητή στο ΟΠΑ, Νίκου Βέττα, του ομότιμου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην υπουργού Τάσου Γιαννίτση και του διευθύνοντα συμβούλου της Eurobank, Φωκίωνα Καραβία (εδώ).
Το ερώτημα «Ισχύει το στοίχημα των μεταρρυθμίσεων;» κλήθηκαν να απαντήσουν, υπό τον συντονισμό του Διονύση Νασόπουλου και της Μαρίας Σαράφογλου, ο Γιώργος Βερνίκος, γενικός γραμματέας του ΣΕΤΕ, μέλος της Ευρωπαϊκής ΟΚΕ, ο Γιάννης Καλογήρου, ομότιμος καθηγητής Τεχνολογικής Οικονομικής και Βιομηχανικής Στρατηγικής στο ΕΜΠ, πρώην γ.γ. Βιομηχανίας, ο Αλέκος Κρητικός, πρώην γ.γ. του υπ. Εσωτερικών και πρώην γ.γ. Βιομηχανίας, η Φαίη Μακαντάση, διευθύντρια ερευνών της διαΝΕΟσις, ο Κώστας Μητρόπουλος, σύμβουλος επιχειρήσεων και ο Παναγής Παναγιωτόπουλος, αν. καθηγητής του ΕΚΠΑ (εδώ).
Το τελευταίο πάνελ, της δεύτερης και τελευταίας μέρας του συνεδρίου, ήταν περί «Πραγματικής οικονομίας», με συντονίστρια την Νίκη Λυμπεράκη. Για το θέμα συζήτησαν οι: Σπύρος Θεοδωρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της CHIPITA AE, Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος ΣΕΤΕ και CEO των Electra Hotels & Resorts, Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος του ομίλου Quest και Χρήστος Χαρπαντίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος (εδώ).
Η Νίκη Λυμπεράκη ήταν, επίσης, εκείνη που κλήθηκε να διαχειριστεί το κλείσιμο του συνεδρίου και το ερώτημα «Ένα σαφές εθνικό πρόταγμα για την Ελλάδα 2050;», στο οποίο, εκτός του Ευάγγελου Βενιζέλου, συμμετείχαν ο καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο ΕΚΠΑ, Κώστας Κωστής, ο διευθυντής της εφημερίδας Καθημερινή, Αλέξης Παπαχελάς και ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης (εδώ, στο 7:46:23).