ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Κύκλος Ιδεών

Με την εισαγωγική ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου, με θέμα «Από μια δημόσια συζήτηση εκτός θέματος σε μία Ελλάδα εντός θέματος» (εδώ), ξεκίνησε η πρώτη μέρα του συνεδρίου που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών. Στη συνέχεια, ο Στράτος Φαναράς παρουσίασε την έρευνα της Metron Analysis (εδώ) και συζήτησε με τον Παύλο Τσίμα τα αποτελέσματά της (εδώ).

Το συνέδριο συνεχίστηκε με στρογγυλά τραπέζια διαλόγου. Το πρώτο πάνελ με θέμα «Το στοίχημα της αυτοδυναμίας και οι άλλοι», είχε ως συντονιστή τον Γιώργο Κουβαρά και συζήτησαν οι Χαράλαμπος Ανθόπουλος, καθηγητής Δικαίου και Διοίκησης του ΕΑΠ, Θανάσης Διαμαντόπουλος, ομότιμος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Λευτέρης Κουσούλης, αρθρογράφος – αναλυτής, Δήμητρα Κρουστάλλη, δημοσιογράφος, Δημήτρης Παπαδημητρίου, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και Γιώργος Σωτηρέλης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΕΚΠΑ (εδώ).

 «Και αν όχι; Η διαρκής αναζήτηση της νομιμοποίησης» ήταν το θέμα του δεύτερου πάνελ υπό τον συντονισμό της Κάτιας Μακρή και με συμμετοχή του εκδότη και συγγραφέα Πέτρου Παπασαραντόπουλου, του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου, του διδάκτορος Κοινωνιολογίας και συγγραφέα Γιώργου Σιακαντάρη και του συγγραφέα και πρώην βουλευτή Πέτρου Τατσόπουλου. Στη συζήτηση παρέμβαση έκανε η Μιράντα Ξαφά. (εδώ).

Η Ιωάννα Μάνδρου συντόνισε τη συζήτηση με θέμα «Μας αφορά η κρίση του κράτους δικαίου στην Ευρώπη;» και το ερώτημα κλήθηκαν να απαντήσουν οι: Nίκος Αλιβιζάτος, ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΕΚΠΑ, Aντώνης Καραμπατζός, καθηγητής Νομικής στο ΕΚΠΑ, Αντώνης Μανιτάκης, ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, Νίκος Παπασπύρου, αναπληρωτής καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΕΚΠΑ, Βασίλης Σκουρής,  πρώην πρόεδρος του Δικαστηρίου της ΕΕ και ομότιμος καθηγητής στο ΑΠΘ (εδώ).

Το επόμενο πάνελ κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα «Πόσο ανθεκτική είναι η σχέση κοινωνίας και δημοκρατίας στην Ελλάδα;» υπό τον συντονισμό του Κώστα Γιαννακίδη. Συμμετείχαν ο διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Παναγιώτης Δουδωνής, ο δικηγόρος Αντύπας Καρίπογλου, ο  καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και πρόεδρος του ΚΕΣΔ– Ίδρυμα «Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου» Ξενοφών Κοντιάδης, ο επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Μαρκής και η καθηγήτρια Νομικής του ΑΠΘ Λίνα Παπαδοπούλου (εδώ).

Οι απογευματινές συζητήσεις της πρώτης μέρας συνεχίστηκαν με το πάνελ που συντόνιζαν οι Άγγελος Κωβαίος κα Λένα Φλυτζάνη και είχε ως θέμα το ερώτημα «Διατηρεί το ενδιαφέρον της η συζήτηση για τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ;». Συζήτησαν οι Γιάννης Βούλγαρης, ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Κούρκουλας, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και ρέσβης της Ε.Ε., Κώστας Μποτόπουλος, νομικός, δημοσιολόγος και πρώην ευρωβουλευτής, Γιώργος Παγουλάτος, γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγητής στο ΟΠΑ και Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγητής στο Sciences Po Παρισίου και ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών (εδώ, στο 5:53:30’).

Ο Απόστολος Μαγγηριάδης κλήθηκε να συντονίσει τη συζήτηση «Αμερικανική δημοκρατία και αμερικανική εξωτερική πολιτική» στην οποία συμμετείχαν η Κωνσταντίνα Μπότσιου, καθηγήτρια Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, o Γιώργος Τζογόπουλος, λέκτορας στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο (CIFE) και Senior Fellow στο ΕΛΙΑΜΕΠ και το Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών Μπέγκιν-Σαντάτ, ο Πλάμεν Τόντσεφ, επικεφαλής του Τμήματος Ασιατικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ), ο Kώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και διευθυντής του ΙΔΙΣ και ο Κωνσταντίνος Φίλης, αν. καθηγητής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΙΔΙΣ. Στη συζήτηση παρενέβησαν οι: Σπύρος Λίτσας, καθηγητής Θεωρίας των Διεθνών Σχέσεων στο, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Κατερίνα Σώκου, Nonresident Senior Fellow στο Atlantic Council, υπότροφος στην  Ερευνητική Έδρα Θεόδωρος Κουλουμπής, ερευνήτρια του ΕΛΙΑΜΕΠ και ανταποκρίτρια της εφημερίδας Καθημερινή στην Ουάσιγκτον (εδώ, στο 7:20:50).

Η πρώτη μέρα του συνεδρίου ολοκληρώθηκε με δύο ακόμα πάνελ. Το πρώτο, με θέμα «ΝΑΤΟ και ελληνοτουρκικές σχέσεις», συντόνισε ο Χρήστος Μιχαηλίδης και συζήτησαν οι: Ινώ Αφεντούλη, εκτελεστική διευθύντρια του ΙΔΙΣ, πρώην στέλεχος της Διεθνούς Γραμματείας του ΝΑΤΟ στη Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας, Ιωάννης- Αλέξιος Ζέπος,  πρέσβης ε.τ., πρώην γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ, πρώην Μόνιμος Αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ, Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής, Δημήτρης Καραϊτίδης,  πρέσβης ε.τ., Στέλιος Περράκης, ομότιμος καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Σωτήρης Ριζάς, διευθυντής Ερευνών ΚΕΙΝΕ, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (εδώ, στο 8:35:00).

Το δεύτερο και τελευταίο πάνελ ήταν αφιερωμένο στην Μαρία Τσάκου και είχε ως θέμα «Ενεργός πολίτης εκτός κόμματος». Μίλησαν η αρθρογράφος Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο πρόεδρος του ΔΣ του Κύκλου Ιδεών Πέτρος Καβάσαλης, ο δημοσιογράφος Ηλίας Κανέλλης, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος, ενώ παρέμβαση έκανε ο Μιχάλης Τριανταφυλλίδης (Amagi Θεσσαλονίκης), εδώ, στο 9:56:27.

 

 

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!