ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Κοινές απειλές, λύσεις …κατά μόνας

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής  της Πράγας στο τέλος της εβδομάδας μεταφέρεται η «μάχη» του πλαφόν για τις τιμές στο φυσικό αέριο. Η  Κομισιόν εκούσα άκουσα, υπό την πίεση του «μπλοκ των 15» δεσμεύθηκε να «κατεβάσει» συγκεκριμένη πρόταση προς την κατεύθυνση αυτή. Παρότι το γερμανικό βέτο δεν επιτρέπει αισιοδοξία, εν τούτοις το στρατόπεδο των «πλαφονολατρών» δεν καταθέτει τα όπλα:  Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία και Βέλγιο επεξεργάζονται σχέδιο νομοθετικής πρότασης για το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα γενικό πλαφόν στις τιμές -όπως δήλωσε η Υπουργός Κλιματικής Αλλαγής της Πολωνίας Αννα Μόσκβα που πρόσθεσε ότι «Θα παρουσιάσουμε την πρόταση στην Κομισιόν και ελπίζουμε να την αποδεχθεί.

Πρόκειται για μια  μάλλον ασυνήθιστη κίνηση -στο μέτρο που η κατάθεση νομοθετικών προτάσεων είναι αρμοδιότητα της Κομισιόν-, πλην όμως οι χώρες διαπιστώνοντας τη δυστοκία των Βρυξελλών….προσφέρθηκαν να τη συνδράμουν στο έργο της.  Βέβαια η δυστοκία δεν είναι άσχετη με τις θέσεις του Βερολίνου και των συμμάχων του: Η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον υιοθέτησε πλήρως τη γερμανική επιχειρηματολογία για το γενικό πλαφόν, υποστηρίζοντας ότι απειλεί την επάρκεια εφοδιασμού της ΕΕ και θα ισοδυναμούσε με αναστολή της αγοράς φυσικού αερίου της Ένωσης. Επιπροσθέτως, θα προϋπέθετε  μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου  πολύ μεγαλύτερη από το 15% που έχει συμφωνηθεί και πολλούς «μη διαπραγματεύσιμους» όρους για να εφαρμοστεί. Βασική ιδέα ; «Αφήστε το καλύτερα…»

Η κ. Σίμσον από την άλλη έδειξε πιο υποστηρικτική προς την ιδέα του πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο αγωγών  (που δεν απορρίπτει το Βερολίνο), εν μέσω στοιχείων που δείχνουν ότι το ποσοστό ρωσικού αερίου στα φορτία LNG που καταφθάνουν στην Ευρώπη έχει αυξηθεί εντυπωσιακά.  Δεν απέκλεισε επίσης την επιβολή  πλαφόν στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται μόνο για την ηλεκτροπαραγωγή, που κινείται στην κατεύθυνση του «Ιβηρικού μοντέλου» και ετοιμάζεται να εφαρμόσει (μόνο για τον εαυτό της) και η Γερμανία στο πλαίσιο του ενεργειακού πακέτου-μαμούθ των 200 δις. ευρώ που ανακοίνωσε και το οποίο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην ΕΕ, καθώς εξελήφθη (δικαιολογημένα…)  ως ένδειξη έλλειψης αλληλεγγύης, με παράλληλη επίδειξη οικονομικής ισχύος.   «Δεν μπορούμε να τραβάμε διαχωριστικές γραμμές ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που διαθέτουμε την ώρα που αντιμετωπίζουμε κοινές απειλές», σχολίασε αιχμηρά ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.

Ο Οκτώβριος ξεκίνησε με τα πανηγυρικά εγκαίνια της έναρξης εμπορικής λειτουργίας του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB στη Σόφια, που χαιρετίστηκε ως κρίσιμη υποδομή για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής των Βαλκανίων και ακόμα ένα σημαντικό βήμα απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Και τούτο γιατί επιτρέπει πλέον την τροφοδοσία της Βουλγαρίας με αζέρικο φυσικό αέριο μέσω του TAP  και μελλοντικά -σε συνδυασμό με το FSRU της Αλεξανδρούπολης που θα λειτουργήσει στο τέλος του 2023- θα μπορεί να μεταφέρει αέριο από άλλες πηγές πλην Ρωσίας σε Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία, Μολδαβία, ακόμα και στην Ουκρανία.

Χθες επίσης, σε μια ακόμη σημαντική εξέλιξη, ξεκίνησε η ροή νορβηγικού φυσικού αερίου από την Πολωνία μέσω του νέου αγωγού Baltic Pipe που συνδέει την Νορβηγία και την Πολωνία μέσω Δανίας και Βαλτικής Θάλασσας. Στον αντίποδα, η Gazprom ανακοίνωσε την πλήρη διακοπή της ροής φυσικού αερίου από την Ιταλία μέσω Αυστρίας επικαλούμενη «ρυθμιστικά κωλύματα» και μείωσε κατά 30% τις ποσότητες φυσικού αερίου που εξάγει στη Μολδαβία. Και το «πόκερ» συνεχίζεται…

 

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!