Ακόμα μια σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ λαμβάνει σήμερα χώρα και για ακόμη μια φορά δεν αναμένεται να δώσει πειστικές λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάσχεση της ενεργειακής κρίσης, με την Ευρώπη να εκπέμπει μηνύματα σύγχυσης, αβελτηρίας και…ατομικής ευθύνης. Το στίγμα των χαμηλών προσδοκιών έδωσε η ανακοίνωση από την Γερμανία την παραμονή του δικού της εθνικού-πακέτου «μαμούθ», ύψους 200 δις. ευρώ (όσο όλο το ΑΕΠ της Ελλάδας δηλαδή..). Ειρωνικά, το πακέτο περιείχε και «κόφτη» στην τιμή του φυσικού αερίου, το μέτρο δηλαδή που το Βερολίνο αρνείται πεισματικά να εφαρμοστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Πράγματι, παρά τις κλιμακούμενες πιέσεις ενός μπλοκ 15 χωρών -της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης- προς τις Βρυξέλλες να φέρουν πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο στο τραπέζι, το γερμανικό βέτο είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή ενός «κειμένου ιδεών» με τη μορφή non paper για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου το οποίο θα αποτελέσει βάση απλώς για συζήτηση σήμερα. Ευρωπαίος αξιωματούχος χαριτολογώντας έκανε λόγο για «non-paper για την Επιτροπή, non-non-paper για τα κράτη μέλη καθώς επισήμως δεν υπάρχει ακόμη, και non-non-non-paper επειδή δεν εισάγει νέες λύσεις».
Στο κείμενο επανέρχεται επίσης η ιδέα για επιβολή πλαφόν στις τιμές μόνο του ρωσικού φυσικού αερίου (worst case scenario για την Ελλάδα και τις χώρες που τροφοδοτούνται μέσω του Turk Stream που μέχρι σήμερα λειτουργεί κανονικά και όχι του Nord Stream), κάτι που επιβεβαίωσε με δηλώσεις της και η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον. Προτείνεται επίσης η επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται μόνο για την ηλεκτροπαραγωγή, που κινείται στην κατεύθυνση του «Ιβηρικού μοντέλου». Το πραγματικά ζητούμενο από τους «15», δηλαδή το ευρύτερο πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου «εξοβελίζεται» στο παράρτημα του non paper και ουσιαστικά απορρίπτεται μετ’ επαίνων, αφού η Κομισιόν ουσιαστικά το αποδομεί υποστηρίζοντας ότι είναι «περίπλοκο στην εφαρμογή του, εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια εφοδιασμού και απαιτεί μεγάλους χρηματοοικονομικούς πόρους».
«Η Γερμανία, με τις βαθύτερες τσέπες, κατάφερε να επικρατήσει των γειτόνων της ώστε να εξασφαλίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου που θα χρειαστεί για το χειμώνα», σχολίασε δηκτικά το Politico. Οπότε τι αναμένεται από τι σημερινή Σύνοδο ; Η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για τρία ηπιότερα μέτρα: Πρώτον, την ανάκτηση των εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών (μέτρο που ήδη εφαρμόζει η Ελλάδα..). Δεύτερον, την επιβολή έκτακτης συνεισφοράς αλληλεγγύης (που μπορεί όμως να μεταφερθεί στο 2023, ενώ για χώρες όπως η Ελλάδα επείγει να συγκεντρώσουν τώρα επιπλέον έσοδα για να αντιμετωπίσουν την κρίση). Και τρίτον, τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Μέτρα που αμβλύνουν τις επιπτώσεις της κρίσης, δεν αντιμετωπίζουν όμως το πρόβλημα στη ρίζα του.
Το «μπαλάκι» περνά τώρα στη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας στις αρχές Οκτωβρίου, χωρίς όμως μεγάλες ελπίδες για ριζική αλλαγή του σκηνικού. Η Ευρώπη, διχασμένη, με το δόγμα «Ο καθένας για τον εαυτό του και ο Θεός για όλους» θα συνεχίσει να πορεύεται μέσα στην καταιγίδα με εμβαλωματικές λύσεις, ελπίζοντας να αποφύγει τα χειρότερα…