ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Ηρεμία πριν την θύελλα

Το γάντι που πέταξε ο Πούτιν, με τα «δημοψηφίσματα» στις τέσσερις κατεχόμενες επαρχίες της Ουκρανίας, είναι αδύνατο να μην το σηκώσει η Δύση, με έμπρακτη αμφισβήτηση της προσάρτησης. Εξίσου αδύνατο είναι να μην υπάρξει απάντηση του Κρεμλίνου στην όποια αντίδραση της Δύσης.

Λιγότερο από ένα μήνα μετά την άτακτη φυγή των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή του Χάρκοβου και στις πρώτες μέρες μιας προβληματικής επιστράτευσης, για την Ρωσία είναι από δύσκολο έως αδύνατο να αντεπιτεθεί, ή ακόμη περισσότερο να προελάσει προς την Οδησσό, για να αποκόψει την πρόσβαση της Ουκρανίας στον Εύξεινο Πόντο.

Η περιοχή που φαίνεται να διαθέτει τα χαρακτηριστικά για μια σκληρή απάντηση της Δύσης στον Πούτιν, είναι η Τρανσδνειστρία, μια ρωσόφωνη επαρχία, που αποσχίσθηκε το 1990 από την τότε Σοβιετική Δημοκρατία της Μολδαβίας.

Η Μολδαβία είναι μια πρώην Σοβιετική Δημοκρατία ομόγλωσση και ομοεθνής με τη Ρουμανία, η οποία εκ των πραγμάτων, με τον ένα η τον άλλο τρόπο, πιθανότατα θα εμπλακεί στις όποιες εξελίξεις καταγραφούν στην Τρανσδνειστρία.

Η περιοχή, όπως έχει κατ’ επανάληψη αναφερθεί από ρωσικές πηγές, θα ενωθεί με την κατεχόμενη Ουκρανία, εάν και όταν οι ρωσικές δυνάμεις προωθηθούν προς την Οδησσό, η οποία βρίσκεται λίγες δεκάδες χιλιόμετρα νότια της Τρανσδνειστρίας.

Η περιοχή είναι de facto ρωσική, με μικρή στρατιωτική δύναμη που σταθμεύει επί τόπου, αλλά de jure, για την Μόσχα, δεν θεωρείται μέρος της ρωσικής επικράτειας.

Αν όμως η Τρανσδνειστρία δεν περιλαμβάνεται στην κόκκινη γραμμή που χάραξε ο Πούτιν γύρω από τις τέσσερεις επαρχίες που θα προσαρτηθούν σήμερα στη Ρωσική Ομοσπονδία, ενδεχόμενη απόπειρα του Κιέβου να την θέσει υπό τον έλεγχο του θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάχυση της σύγκρουσης πέραν των συνόρων της πρώην ΕΣΣΔ.

Ο Πούτιν διέβει τον Ρουβίκωνα, πιθανότατα έχοντας επίγνωση ότι οι όροι του προς τη Δύση ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια εφιαλτική κλιμάκωση της σύγκρουσης, χωρίς να υπάρξει προσφυγή στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων. Από μια επίθεση της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην Τρανσδνειστρία, μέχρι ένα ντόμινο επέκτασης του πεδίου της σύγκρουσης, που δεν θα σταματήσει στη Ρουμανία αλλά ίσως αγγίξει και την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!