Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, όταν ο Επιμηθέας ανέλαβε να δώσει στα έμβια όντα τα χαρακτηριστικά που έπρεπε να έχουν, εκείνος εξάντλησε στα ζώα όλα όσα του είχαν διαθέσει οι θεοί και δεν άφησε τίποτε για τον άνθρωπο. Για τον λόγο αυτό, το όνομα του Επιμηθέα έγινε συνώνυμο της απρονοησίας. Και μόνο χάρις στη φωτιά που χάρισε στον άνθρωπο ο προνοητικός (όπως δηλώνει και το όνομά του) αδελφός του Προμηθέας, μπόρεσε το ανθρώπινο είδος να επιβιώσει και να επικρατήσει.
Οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αλλά και οι συνακόλουθες εκλογικές εξελίξεις, κυρίως στην Ιταλία, δείχνουν ότι πολλοί επιμένουν να συμπεριφέρονται ως Επιμηθείς στη σημερινή Ευρώπη. Για παράδειγμα, τον περασμένο Μάιο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωνε ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ λειτουργεί καλά, ενώ μόλις τέσσερις μήνες μετά, στην ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι ο τρέχων σχεδιασμός της αγοράς δεν εξυπηρετεί πλέον τους καταναλωτές. Αντίστοιχη ήταν και η στάση της Επιτροπής και ορισμένων χωρών στο θέμα του φυσικού αερίου. Από τον περασμένο Μάρτιο, πολλά κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, ζητούσαν να τεθεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Περί τις δέκα χώρες επανέρχονται στο αίτημα αυτό και φέρονται έτοιμες να υπογράψουν σχετική επιστολή εν όψει του προσεχούς συμβουλίου υπουργών Ενέργειας. Στον αντίποδα, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο είναι μεταξύ των χωρών που εξακολουθούν να προβάλλουν ενστάσεις. Από κοντά τους – τυχαία άραγε; - και οι υπηρεσίες της Κομισιόν που δηλώνουν ότι η ιδέα του πλαφόν δεν έχει ωριμάσει. Μήπως περιμένουν να επαναληφθούν τα εκλογικά αποτελέσματα της Ιταλίας - αλλά και της Σουηδίας - και σε άλλες χώρες προκειμένου να διαπιστώσουν ότι ωρίμασε η ιδέα του πλαφόν;
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι στο συμβούλιο υπουργών της Παρασκευής θα ληφθούν αποφάσεις για λήψη αποτελεσματικών μέτρων εν όψει του δύσκολου χειμώνα. Η Επιτροπή μαζί με τη Γερμανία και τους ακολούθους της παίρνουν απερίσκεπτα τον χρόνο τους. Εν τω μεταξύ έχουν στήσει χορό στην Ευρώπη οι κάθε είδους Μελόνι.
Μένει να δούμε αν τον Οκτώβριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα δείξει μεγαλύτερη συναίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης. Οι πρόσφατες «βολές» του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά των καθυστερήσεων της Επιτροπής κάτι τέτοιο φαίνεται να προοιωνίζονται. Ας ελπίσουμε ότι τα κράτη-μέλη που στενόμυαλα αντιδρούν στη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων θα αναγκασθούν να αναγνωρίσουν την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του όλου προβλήματος και ότι δεν θα χρειασθεί, ως άλλοι Επιμηθείς, απλά να διαπιστώσουν εκ των υστέρων τις συνέπειες της απρονοησίας τους. Η Ευρώπη χρειάζεται Προμηθείς και όχι Επιμηθείς.
Ο Αλέκος Κρητικός είναι πρώην στέλεχος ΕΕ, πρώην ΓΓ στα υπουργεία Ανάπτυξης και Εσωτερικών, Ειδικός Σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ