ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Νάιν του Βερολίνου στους 15

Στις Βρυξέλλες κορυφώνεται η μάχη του πλαφόν, με ένα non paper γερμανικής έμπνευσης, που απορρίπτει την σχετική πρόταση που έχουν διατυπώσει στην επιστολή τους οι «15»:
 
Το "όχι" του Βερολίνου: H απάντηση στην επιστολή των «15» (με τη Γαλλία να προσυπογράφει την τελευταία στιγμή) που απαιτούν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ήρθε με ένα γερμανικής έμπνευσης non-paper των Βρυξελλών που, ουσιαστικά, απορρίπτει την ιδέα. Σύμφωνα με αυτό, είναι εξαιρετικά δύσκολο στην εφαρμογή του και εγείρει κινδύνους για την ασφάλεια εφοδιασμού. Οι Βρυξέλλες (βλέπε Βερολίνο…) επαναφέρουν ως πιο ρεαλιστική εναλλακτική την επιβολή πλαφόν μόνο στις εισαγωγές ρωσικού αερίου, ενώ θολώνουν τα νερά προτείνοντας και πλαφόν στο αέριο που χρησιμοποιείται για την ηλεκτροπαραγωγή.
Περί νέων κυρώσεων: Την ίδια στιγμή, η πρόταση της Κομισιόν για το όγδοο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας που παρουσίασε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περιέχει και το εξίσου επίμαχο πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, με την πρόεδρο να προαναγγέλλει τη δημοσίευση της νομικής βάσης για αυτό το μέτρο. Η πρόταση θα πάει στους «27» που θα πρέπει να ξεπεράσουν τις διαφορές τους σχετικά με τις νέες κυρώσεις και να επιτύχουν ομοφωνία για την εφαρμογή τους.
 
Οι υπουργοί Ενέργειας: Η δε συζήτηση για τα πλαφόν στο φυσικό αέριο θα συνεχιστεί με πολύ μεγάλη ένταση στην αυριανή έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. Εκεί όπου βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η έγκριση του Κανονισμού για τη μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος σε ώρες αιχμής, την επιβολή έκτακτης συνεισφοράς στους ομίλους ορυκτών καυσίμων και την ανάκτηση των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών, με εθνικούς αστερίσκους να έχουν εισαχθεί και στα τρία μέτρα, ώστε να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!