ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

«Ψαλιδίζουν» τα μέτρα που ΘΑ αποφασίσουν

Διευρύνεται το «μπλοκ» των χωρών που ζητούν να ανοίξει (επιτέλους…) η συζήτηση για την επιβολή πλαφόν  στην τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου  με «φόντο» το χθεσινό άλμα 20% του καυσίμου στον κόμβο TTF, εν μέσω οργίου φημολογίας για δολιοφθορά στο Nord Stream.

Ο αριθμός των χωρών που υπογράφουν την επιστολή που ζητά από την Κομισιόν να καταθέσει νομοθετική πρόταση το ταχύτερο δυνατό έφτασε τις 15 (από 10 ένα 24ωρο πριν):  Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία,  Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία.

Ζητούμενο τώρα είναι να πέσει στο τραπέζι συγκεκριμένη πρόταση από τις Βρυξέλλες εγκαίρως ώστε να συζητηθεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα, στις αρχές Οκτωβρίου.

Οι χώρες υπέρμαχοι προτείνουν ένα «ευέλικτο» πλαφόν που θα προσαρμόζεται στις τιμές του φυσικού αερίου που διαμορφώνονται σε άλλες αγορές, όπως οι ΗΠΑ και η Ασία.  Έτσι δεν θα διαταραχθούν οι ροές προς την Ευρώπη, καθώς οι τιμές θα είναι ανταγωνιστικές, αλλά όχι εξωφρενικές. Στον αντίποδα, οι «πλαφονομάχοι» -με τη Γερμανία στην εμπροσθοφυλακή-  εξακολουθούν να επικαλούνται τα ρίσκα για την ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ.

Παράλληλα με τις ζυμώσεις για το πλαφόν, εξελίσσεται σκληρό παζάρι για τα υπόλοιπα μέτρα ενόψει της μεθαυριανής συνόδου των Υπουργών Ενέργειας: Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι προτείνεται αναβολή για ένα χρόνο στην έκτακτη συνεισφορά αλληλεγγύης στα υπερκέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων.  Συζητείται επίσης η μείωση στο 3% από 5% του στόχου για την υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος σε ώρες αιχμής, ενώ συνεχίζονται τα σχόλια γύρω από το «ενιαίο» πλαφόν των 180 ευρώ/ΜWh στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών (πλην αυτών με φυσικό αέριο), που μάλλον τελικά δεν θα είναι και…τόσο ενιαίο.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!