ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Μια κηδεία και μια ανάσταση 

Το Ηνωμένο Βασίλειο έζησε τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ με την μιντιακή κάλυψη της μεγαλόπρεπους κηδεία της να σκιάζει -να απωθεί σε δεύτερο πλάνο- τα πρώτα μέτρα της νέας πρωθυπουργού Λιζ Τρας.

Την ώρα που ακόμη και στο Μπούνκερ της δημοσιονομικής πειθαρχίας, στο υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο και στην Μπουντεσμπανκ στη Φραγκφούρτη, αρχίζουν να προσαρμόζονται στην σκληρή πραγματικότητα της μονόδρομης επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, στον αριθμό 10 της Ντάουνιγκ Στρίτ, η Τρας και οι συνεργάτες της, ζουν στο παράλληλο σύμπαν της επιστροφής στις ρίζες του θατσερισμού.

Μικρό κράτος και δραστική μείωση της φορολογίας είναι η μαγική συνταγή της νέας κυβέρνησης, με άμεση συνέπεια την πτώση της στερλίνας.

Η πολιτική της Τρας, αν συνεχισθεί -και ακόμη χειρότερο αν κλιμακωθεί-, θα οδηγήσει σε έκρηξη της πολιτικής και της κοινωνικής δυσαρέσκειας και θα πριμοδοτήσει τους τοπικούς αποσχιστικούς εθνικισμούς.

Ήδη οι πρώτες φθινοπωρινές -ακηδεμόνευτες από κόμματα και συνδικάτα- κινητοποιήσεις κατά της ακρίβειας, έδωσαν το μήνυμα ότι η συντριπτική πίεση που υφίσταται η κοινωνία δεν μπορεί να εξακολουθήσει να εκτονώνεται με την αντιευρωπαϊκή ρητορική της ηγεσίας των Συντηρητικών, που δεν έχει καμιά μετά-Brexit στρατηγική.

Οι πυρήνες της μακρόχρονης βαθιάς φτώχειας στην βόρεια Αγγλία, αλλά και στην Σκοτία, είναι ωρολογιακές βόμβες, έτοιμες να εκραγούν ανά πάσα στιγμή.

Αν δεν υπάρξει διόρθωση γραμμής πλεύσης, είναι πολύ πιθανόν ο ιστορικός του μέλλοντος να προσεγγίσει την κηδεία της Ελισάβετ ως την αφετηρία μιας χωρίς προηγούμενο αποσταθεροποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου. 

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!