Προσπάθεια να μπει στην ατζέντα της έκτακτης Συνόδου των Υπουργών Ενέργειας των «27» της Παρασκευής το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου καταβάλλουν χώρες της ΕΕ, με την Ελλάδα σε ρόλο οδηγού στο εγχείρημα.
Σύμφωνα με προσχέδιο επιστολής που διέρρευσε χθες, Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία και Μάλτα ζητούν από τις Βρυξέλλες να καταθέσουν άμεσα πρόταση για το θέμα. Όπως υποστηρίζουν, η επιβολή πλαφόν -σχεδιασμένου κατά τρόπο που να διασφαλίζει την ασφάλεια εφοδιασμού= θα βοηθούσε στην αναχαίτιση των πληθωριστικών πιέσεων που πλήττουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Περί τις 10 χώρες φέρονται έτοιμες να υπογράψουν την επιστολή. Στον αντίποδα, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο είναι μεταξύ των χωρών που (εξακολουθούν να) προβάλλουν ενστάσεις. Και οι υπηρεσίες της Κομισιόν δήλωσαν προ τριημέρου ότι η ιδέα του πλαφόν δεν έχει ωριμάσει.
Εκτός δραματικού απροόπτου, η συζήτηση στις 30 του μήνα θα επικεντρωθεί στη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος (που στην Ελλάδα συντελείται ήδη, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ), στην ανάκτηση των «υπερεσόδων» των ηλεκτροπαραγωγών και στην επιβολή έκτακτης συνεισφοράς αλληλεγγύης στις εταιρείες του κλάδου ορυκτών καυσίμων.
Και για τα τρία αυτά θέματα εξελίσσεται ζωηρή παρασκηνιακή συζήτηση. Για να επιτευχθεί λοιπόν συμφωνία θα ληφθούν υπόψη οι «ιδιαιτερότητες» κάθε χώρας, όπως συνέβη και με τον Κανονισμό για τη μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου που εγκρίθηκε το καλοκαίρι, σε φόντο πάντως υψηλότερης πίεσης στα «μέτωπα» των τιμών ενέργειας και της επάρκειας από ότι υπάρχει σήμερα…