ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Οι κάλπες ανοίγουν, η Ευρώπη κρατά την ανάσα της

Αύριο τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), όταν οι κάλπες θα κλείνουν στην Ιταλία, η Ευρώπη θα κρατά την ανάσα της. Για πολλούς λόγους:

Εκτροχιασμός: Γιατί πρόκειται για την Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ένωσης και ταυτόχρονα την χώρα με το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρώπη. Αν κάτι πάει στραβά, αν οι μαθητευόμενοι μάγοι του οικονομικού εθνικισμού εκτροχιάσουν την ιταλική οικονομία, η εύθραυστη ευρωπαϊκή ισορροπία στο χείλος μιας νέας ύφεσης μπορεί να ανατραπεί.

Ακροδεξιά: Γιατί, για πρώτη φορά, από το τέλος του πολέμου, η Ιταλία θα αποκτήσει πρωθυπουργό που προέρχεται από ένα κόμμα με ιδεολογική και γενεαλογική αναφορά στον φασισμό, με την τρίχρωμη μουσολινική φλόγα ως έμβλημά του. Θα είναι η πρώτη φορά που μια μεγάλη, ιδρυτική της Ευρώπης χώρα θα έχει κυβέρνηση από την ακραία εκδοχή ακροδεξιάς. Και θα είναι η δεύτερη φορά, μετά την πρόσφατη της Σουηδίας, που θα επιβραβευτεί εκλογικά η σύμπραξη της καθωσπρέπει κεντροδεξιάς με την ακραία, ριζοσπαστική μετά-φασιστική ακροδεξιά, δημιουργώντας κακό προηγούμενο.

Ευρωσκεπτικισμός: Γιατί η Ιταλία, στους μήνες που το τιμόνι της κρατούσε η κυβέρνηση Ντράγκι, είχε αποκτήσει έναν βαρύνοντα ρόλο στην διεύθυνση των ευρωπαϊκών υποθέσεων. Αν την κυβέρνηση του πιο Ευρωπαίου από τους Ιταλούς πολιτικούς  από έναν συνασπισμό πολιτικών που έχουν κάνει καριέρα στον ευρώ-σκεπτικισμό, μια μαύρη τρύπα κινδυνεύει να ανοίξει στην καρδιά της Ευρώπης, με την ενίσχυση του μαύρου μετώπου Ουγγαρίας, Πολωνίας, τώρα πια και Ιταλίας. Ο μηχανισμός ευρωπαϊκών αποφάσεων, ήδη προβληματικός, κινδυνεύει με πλήρες μπλοκάρισμα.

Φιλο-πουτινισμός: Γιατί σε μια κρίσιμη φάση του πολέμου στην Ουκρανία, όπου η ενιαία ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην Μόσχα κλονίζεται και η κοινή απάντηση στα ακραία σενάρια ενεργειακής κρίσης είναι πιο αναγκαία από ποτέ, η Ιταλία, μια χώρα με κεντρικό ως τώρα ρόλο, θα βρεθεί με μια κυβερνητική τριάδα, τα δύο τουλάχιστον μέλη της οποίας (Σαλβίνι, Μπερλουσκόνι) με δυσκολία κρύβουν τον φιλό-πουτινισμό τους. Μόλις χθες, ο Μπερλουσκόνι προκάλεσε σκάνδαλο υιοθετώντας επιχειρήματα του Κρεμλίνου για την εισβολή.

Δημοσκοπήσεις: Οι φόβοι αυτοί και οι δυσοίωνες προβλέψεις δικαιολογούνται από τις τελευταίες γνωστές δημοσκοπήσεις που προλέγουν καθαρή νίκη του δεξιού συνασπισμού, θριαμβευτική πρωτιά στα πλαίσια του συνασπισμού του μετά-φασιστικού Fratelli d Italia, το οποίο, με βάση τις εκλογικές συμφωνίες, θα αναδείξει την 45χρονη πρόεδρό του Τζόρτζια Μελόνι στην θέση του πρωθυπουργού. Οι δημοσκοπήσεις όμως καταγράφουν την εκλογική εικόνα της 10ης Σεπτεμβρίου. Τις τελευταίες 15 ημέρες οι δημοσκοπήσεις δεν δημοσιεύονται και αυτό το σιωπητήριο προσθέτει έναν ακόμη στοιχείο αγωνίας στο exit poll της Κυριακής. Αγωνία που μάλλον κυριεύει τους εκτός Ιταλικής ζωής, περισσότερο από ότι τους ίδιους τους Ιταλούς, οι οποίοι μοιάζει να αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη στωικότητα τα εφιαλτικά σενάρια της κάλπης. Έτσι κι αλλιώς, οι κυβερνήσεις στην Ιταλία δύσκολα ξεπερνούν τους 18 μήνες ζωής. Συνεπώς, ακόμη κι αν προκύψει το χειρότερο σενάριο, κάποτε θα περάσει κι αυτό.

Εκλογικός οδηγός: Ως υστερόγραφο, κρατήστε έναν μικρό οδηγό ανάγνωσης των αυριανών αποτελεσμάτων:

Οι εκλογές θα διεξαχθούν με νέο εκλογικό νόμο που εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Οι έδρες της Βουλής έχουν μειωθεί από 630 σε 400 (και αντίστοιχα οι έδρες της Γερουσίας) και από αυτές οι 147 θα κατανεμηθούν με πλειοψηφικό (first past the post) σε ισάριθμες μονοεδρικές περιφέρειες, 245 θα κατανεμηθούν με απλή αναλογική σε ευρείες περιφέρειες και 8 ανήκουν στους Ιταλούς του εξωτερικού που ψηφίζουν με επιστολική ψήφο. Τις έδρες αυτές διεκδικούν δύο μεγάλοι συνασπισμοί κομμάτων, ένας κεντροδεξιός κι ένας κεντροαριστερός, αλλά και αρκετά κόμματα που κατεβαίνουν μεμονωμένα, με σημαντικότερα ανάμεσά τους το κόμμα που συνασπίζει υπό τον Κόντε τα απομεινάρια του Κινήματος 5 Αστέρων και το κεντρώο του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. 

Την τελευταία φορά, το 2018, χρειάστηκαν τρεις μήνες διαβουλεύσεων μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!