ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Μετά την εξέγερση η ανατροπή;

Μπορεί η εξέγερση των γυναικών στο Ιράν να οδηγήσει σε ανατροπή του καθεστώτος της Ισλαμικής Δημοκρατίας;

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες καταγράφηκαν πολλές εξεγέρσεις, που στην συνέχεια ξεθύμαναν, όχι μόνο λόγω της σκληρής καταστολής, αλλά γιατί δεν υπήρχε ευρύτερη δυναμική πολιτικής εναλλακτικής λύσης.

Μια καθεστωτική ανατροπή στο Ιράν εμπεριέχει πρώτον, τον κίνδυνο εμφύλιας σύγκρουσης στην χώρα και δεύτερον, περιφερειακή αποσταθεροποίηση των χωρών όπου η Τεχεράνη είναι εγγυητής σταθερότητας και ισορροπιών, όπως το Ιράκ, η Συρία και ο νότιος Λίβανος.

Η εξέγερση των γυναικών καταγράφεται σε μια στιγμή κρίσιμη για την αναβίωση της Συμφωνίας του 2015 σχετικά με τον έλεγχο των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιθυμεί αίσια έκβαση μιας διαπραγμάτευσης με το Ιράν, μια λύση που την αναζητά από το 2013, όταν άρχισαν οι μυστικές διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη στο Σουλτανάτο του Ομάν.

Η συγκυρία είναι εξαιρετικά ευνοϊκή για την Ισλαμική Δημοκρατία καθώς, ούτε οι ΗΠΑ και η Δύση, ούτε η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της, επιδιώκουν αυτή την στιγμή εσωτερική αποσταθεροποίηση της χώρας.

Ακόμη και το Ισραήλ, που είχε αντιδράσει στην συμφωνία του 2015, προφανώς υπό την πίεση των ΗΠΑ, κρατά προσεκτικές αποστάσεις ασφαλείας.

Η ωραία αυτή ατμόσφαιρα για το Ιράν δεν θα κρατήσει πολύ αν υπάρξει σταδιακή εξομάλυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και την Δύση.

Αν η ιρανική ηγεσία χάσει την δυνατότητα να επικαλείται την απειλή επίθεσης από την Δύση, τότε οι διαμαρτυρίες θα διογκωθούν, καθώς ο καθεστωτικός αυταρχισμός θα έχει χάσει το ισχυρότερο άλλοθί του, δηλαδή την ανάγκη εθνικής ενότητας για την υπεράσπιση μιας πολιορκημένης χώρας.

 

Αυτό το άρθρο ήταν από εμάς!

Εάν θέλετε να έχετε πρόσβαση καθημερινά σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!