ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΚΟΥΒΑΚΑ

Το Ιράν της φονικής θεοκρατικής βίας

Το δημοκρατικό κίνημα, που έχει αναδυθεί στο Ιράν από το 2010, έχει μετρήσει πάνω από 1.500 νεκρούς, σε διαδηλώσεις για διάφορα, φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους θέματα, αλλά με έναν πρωταρχικό στόχο: Την ανατροπή του καθεστώτος που ίδρυσε ο Χομεϊνί. Το τελευταίο κύμα διαδηλώσεων, σε πάνω από 30 πόλεις, με τουλάχιστον 31 καταγεγραμμένους νεκρούς, ξεκίνησε ως αυθόρμητη αντίδραση στη δολοφονία της Μάσα Αμίνι, από την «Αστυνομία Ηθών» στην Τεχεράνη, επειδή «δεν φορούσε σωστά» τη χιτζάμπ, τη μαντήλα που είναι υποχρεωτική για όλες τις γυναίκες στο Ιράν και το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με μαρτυρίες η Αμίνι βασανίστηκε από τη «φρουρά ηθών» και πέθανε από εγκεφαλικό οίδημα.

Οι διαδηλώσεις για τη δολοφονία της Αμίνι ξεκίνησαν από την ιδιαίτερη πατρίδα της, το Σακέζ του κουρδικού Ιράν, με συνθήματα κατά της αστυνομίας ηθών και της βίας κατά των γυναικών. Εξαπλώθηκαν σε δεκάδες πόλεις και εξελίχθηκαν σε αμφισβήτηση του καθεστώτος με συνθήματα όπως «θάνατος στον δικτάτορα» και «ο Χαμενεΐ είναι δολοφόνος, η κυβέρνησή του είναι άκυρη» και έφτασαν μέχρι την πυρπόληση αστυνομικών τμημάτων. Η  βίαιη αντίδραση του καθεστώτος κλιμακώθηκε και πήρε μέτρα για να εμποδίσει τις διαδηλώσεις: Έκλεισε εντελώς την πρόσβαση στο ίντερνετ, που χρησιμοποιούσαν οι διαδηλωτές για να οργανωθούν και να κυκλοφορήσουν φωτογραφίες και βίντεο, αποδείξεις της φονικής βίας που χρησιμοποιεί το καθεστώς. Μέτρο που έχει εφαρμοστεί ξανά στο παρελθόν, όταν οι διαδηλώσεις που ξεκινούσαν για άλλα θέματα, όπως η τιμή του ψωμιού, η έλλειψη πόσιμου νερού σε κουρδικές πόλεις και η καθυστέρηση στην πληρωμή μισθών του δημοσίου, μετατρέπονταν σε διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος.

Το άτυπο και σε μεγάλο βαθμό ανοργάνωτο δημοκρατικό κίνημα στο Ιράν υπάρχει και δείχνει με κάθε ευκαιρία την αντίθεσή του στο θεοκρατικό σύστημα ακραίου φανατικού ισλαμισμού της χώρας. Το καθεστώς έχει όμως τη βούληση και τα μέσα να πνίγει στο αίμα τις εξεγέρσεις, όταν αισθανθεί ότι κινδυνεύει έστω και ελάχιστα. Η δημοκρατία στο Ιράν φαίνεται ότι είναι ακόμα ένα πολύ μακρινό όνειρο.

 

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!