ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ

Ο διεθνής Τύπος

Η θεωρία ότι ο Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, με πρόφαση ότι υπερασπίζεται τα «απελευθερωμένα» εδάφη που θα γίνουν ρωσικά με «δημοψηφίσματα» κυριαρχεί σε αναλύσεις στον διεθνή Τύπο. 

Washington Post - Russia pushes the panic button and raises risk of nuclear war

Τέσσερις φιλορωσικές περιοχές που ελέγχονται πλέον από τους Ρώσους (Λουγκάνσκ, Χερσώνα, Ντονέσκ και Ζαπορίζια) προχωρούν σε δημοψηφίσματα  από αύριο μέχρι την Τρίτη, ούτως ώστε να αποφασιστεί για το αν τα εδάφη τους θα ενταχθούν στη Ρωσία. Να σημειωθεί πως τέτοιου είδους δημοψηφίσματα είναι παράνομα και από το ουκρανικό αλλά και το διεθνές δίκαιο. Η Ρωσία θα το χρησιμοποιήσει, ώστε όποιες μελλοντικές επιθέσεις γίνονται σε αυτές τις περιοχές να τις θεωρεί επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος. Αυτό θα πυροδοτούσε ακόμη μεγαλύτερη ένταση, ακόμα και   χρήση πυρηνικών εναντίον της Ουκρανίας. Η αρχισυντάκτης του RT, Margarita Simonyan, δήλωσε πως βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από μια ρωσική νίκη ή έναν πυρηνικό πόλεμο, τρίτη εναλλακτική δεν υπάρχει.

New York Times - A Cornered Putin Is More Dangerous Than Ever

Ο Πούτιν στο διάγγελμά του υποστήριξε πως η Δύση απειλεί να καταστρέψει τη χώρα του, ενώ χαρακτήρισε τους Ουκρανούς πιόνια της μιλιταριστικής μηχανής της Δύσης. Οι πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας έχουν πλέον αμυντικό χαρακτήρα (έτσι θεωρούν οι ίδιοι) και οι προσπάθειες των αντιπάλων να αποδυναμώσουν τη χώρα του Πούτιν μπορούν να πυροδοτήσουν την εμπλοκή πυρηνικών, καθώς ένας «στρυμωγμένος» Πούτιν είναι και ένας πολύ πιο επικίνδυνος Πούτιν. Τα προσεχή δημοψηφίσματα στις τέσσερις ουκρανικές περιοχές αλλά και η εν εξελίξει ουκρανική αντεπίθεση στη Χερσώνα ασκούν ακόμα μεγαλύτερη πίεση στον Πούτιν, που είπε πως αν η εδαφική ακεραιότητα της χώρας του απειληθεί τότε θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχει στην κατοχή του για να αμυνθεί. Μπορεί αυτό να είναι και μπλόφα, παρ’ όλα αυτά προκαλεί «πονοκέφαλο» στη Δύση για το κατά πόσο μπορεί να συνεχιστεί η στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία χωρίς να πυροδοτήσει μια εμπλοκή πυρηνικών όπλων.

Financial Times - Why Vladimir Putin is raising the stakes in Ukraine war

Με την προσάρτηση τμημάτων της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας, ο Πούτιν θέλει να αποτρέψει το Κίεβο και τους δυτικούς συμμάχους του από το να επιτεθούν σε αυτό που το Κρεμλίνο θεωρεί «ρωσικό έδαφος». Η κλιμάκωση αυτή είναι ένα στοίχημα που δείχνει ότι υπάρχει μικρό περιθώριο ελιγμών του Πούτιν τόσο στο πεδίο της μάχης όσο και στο εσωτερικό της Ρωσίας. Σύμφωνα με έναν εθνικιστή Ρώσο μεγιστάνα τον Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ, όλος ο κόσμος θα πρέπει να προσεύχεται για τη νίκη της Ρωσίας, γιατί υπάρχουν μόνο δύο τρόποι για να τελειώσει αυτό: είτε με νίκη της Ρωσίας, είτε με μια πυρηνική αποκάλυψη. Οι ηγέτες της Δύσης καταδικάζουν τα δημοψηφίσματα και επανέλαβαν την προθυμία τους να παράσχουν στο Κίεβο όπλα υψηλής τεχνολογίας. Σχετικά με την επιστράτευση 300.000 εφέδρων, πολλοί αναλυτές είναι δύσπιστοι ότι κάτι τέτοιο θα έχει γρήγορο αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης, καθώς θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για την εκπαίδευσή τους και τη δημιουργία νέων μονάδων με διοικητές και υλικοτεχνική υποστήριξη. Η επιστράτευση όμως φέρνει τον πόλεμο στο πλατύσκαλο της Ρωσίας και αν μπορούσε να το αποφύγει θα το είχε κάνει, καθώς τα μηνύματα (πολλοί Ρώσοι φεύγουν για Κωνσταντινούπολη και Γιερεβάν) δείχνουν πως η κοινωνία, σταδιακά, θα αποκτήσει αρνητικά συναισθήματα.

Bloomberg - Ukraine Latest: Biden Says Putin Made ‘Overt Nuclear Threats’

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Τζο Μπάιντεν, κατηγόρησε τον Πούτιν ότι πραγματοποίησε ξεκάθαρη πυρηνική απειλή και ότι με την επιστράτευση κλιμακώνει τον πόλεμο. Παράλληλα η διοργάνωση ψευδεπίγραφων δημοψηφισμάτων είναι μία εξαιρετικά σημαντική παραβίαση του καταστατικού του ΟΗΕ. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε νωρίτερα την ανακοίνωση του Πούτιν «πράξη απόγνωσης».

Economist - Vladimir Putin’s situation looks ever more desperate

Από τη μία ο Πεσκόφ στις 13 Σεπτεμβρίου δήλωνε πως η Ρωσία για την ώρα δεν σκοπεύει να κηρύξει επισήμως πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας από την άλλα ο Πούτιν στο διάγγελμά του ανακοίνωσε την επιστράτευση 300.000 εφέδρων. Στη Ρωσία είναι παράνομο να χαρακτηρίσει κάποιος την εισβολή στην Ουκρανία ως πόλεμο. Ο όρος που χρησιμοποιείται είναι «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Και επειδή επισήμως δεν πρόκειται για πόλεμο οι στρατολογημένοι δεν μπορούν είναι στο στρατό παραπάνω από την προβλεπόμενη θητεία τους και δεν μπορούν να πάνε στην Ουκρανία προτού λάβουν 4μηνη εκπαίδευση. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει λειψανδρία οδηγώντας τη Ρωσία να στραφεί σε μισθοφόρους, τρόφιμους φυλακών και στρατολογημένους από κατειλημμένα ουκρανικά εδάφη. Την ίδια ώρα οργανώνονται παράνομα δημοψηφίσματα για την προσάρτηση ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία, τα οποία δημοψηφίσματα εκτός από παράνομα δεν έχουν και καμία ουσία καθώς στη Ζαπορίζια για παράδειγμα η Ρωσία δεν έχει στην κατοχή της καν την πρωτεύουσα της επαρχίας ενώ έχει καταλάβει μόνο ένα μέρος του Ντονέσκ. Ένας στόχος της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων μπορεί να είναι η δημιουργία ενός  αναχώματος στην ουκρανική προελάση, καθώς αν η Ρωσία προσαρτήσει τις επαρχίες αυτές θα τις θεωρήσει αυτόματα και ρωσικό έδαφος με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αξιωματούχοι στη Δύση ανησυχούν με την προοπτική κλιμάκωσης σε περίπτωση κατάρρευσης των ρωσικών μετώπων στο νότο, επιτρέποντας μια ουκρανική χερσαία επίθεση στην Κριμαία. Παρ’ όλα αυτά ούτε η κινητοποίηση των εφέδρων ούτε η προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών θα λύσουν τα προβλήματα του Πούτιν καθώς μια εθνική κινητοποίηση θα ήταν ιδιαίτερα αντιδημοφιλής στο εσωτερικό της χώρας και θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένη οργή.

The Spectator - Even Putin knows he is losing

Το συμπέρασμα που βγαίνει από τις τελευταίες κινήσεις του Πούτιν είναι πως ούτε ο ίδιος δεν πιστεύει πως κερδίζει τον πόλεμο. Απλά γνωρίζει ότι πρέπει να κάνει κάτι χωρίς όμως να ξέρει τι. Το μομέντουμ δεν είναι πια με το μέρος του. Μπορεί να ήλπιζε, είτε ότι η Ουκρανία  θα έχανε τη βούληση να πολεμήσει είτε ότι η Δύση θα υπέκυπτε σε ενδεχόμενη κόπωση της Ουκρανίας. Ωστόσο, η εντυπωσιακή αντεπίθεση της Ουκρανίας στα βορειοανατολικά όχι μόνο επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη και ακόμη αυξανόμενη βούληση και την ικανότητα του Κιέβου να πολεμήσει, αλλά και ενίσχυσε τη δυτική υποστήριξη. Σχετικά με τις επιστρατεύσεις θα χρειαστεί ίσως τρεις μήνες για να συγκεντρωθούν νέες δυνάμεις, οι οποίες θα είναι ανεπαρκώς εκπαιδευμένες ενώ θα αντιμετωπίσουν τον ολοένα και πιο αξιόπιστο και καλά οπλισμένο στρατό της Ουκρανίας. Με την προσάρτηση νέων περιοχών και επαναπροσδιορίζοντας αυθαίρετα τις περιοχές αυτές ως ρωσικό έδαφος, ο Πούτιν μπορεί να στείλει εκεί στρατεύσιμους. Πολλά βεβαίως εξαρτώνται  από την αξιοπιστία των απειλών του Πούτιν. Διατρέχουν τον κίνδυνο να δημιουργήσουν μια κλιμάκωση που δεν είναι προς όφελος του Κρεμλίνου, και επίσης δεν δείχνουν ιδιαίτερη στρατηγική στο πεδίο της μάχης.

The New Statesman - Using nuclear weapons won’t solve any of Putin’s problems

Η δήλωση Πούτιν για τα πυρηνικά («αυτοί που μας απειλούν με πυρηνικά όπλα να γνωρίζουν ότι η κατεύθυνση του ανέμου μπορεί να στραφεί και προς το μέρος τους») δημιουργεί το ερώτημα εάν τα ψευδή δημοψηφίσματα που προτείνονται για την προσάρτηση των  κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας θα υποστηριχθούν από αυτήν την αποτρεπτική απειλή. Άνθρωποι που πολύ θα ήθελαν να δουν τον Πούτιν να αποτυγχάνει υποστηρίζουν ότι θα βρει κάτι (ό,τι και αν είναι αυτό) για να αλλάξει τα δεδομένα και να αποτρέψει την ήττα της Ρωσίας. Το ενδεχόμενο πυρηνικής επίθεσης δεν μπορεί να απορριφθεί ελαφρά τη καρδία. Η Ρωσία έχει άφθονα αποθέματα πυρηνικών όπλων, και ο Πούτιν μπορεί να είναι αρκετά απελπισμένος για να τα χρησιμοποιήσει. Επειδή έχει ήδη κάνει μερικά πραγματικά ανόητα πράγματα, ποιος μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι δεν θα κάνει τίποτα ακόμα πιο ηλίθιο. Αυτή η πιθανότητα δεν είναι αμελητέα, και αυτό από μόνο του είναι αρκετά ανησυχητικό.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!